Ex -Yu

Jasenovac - holokaust podstaknut od Vatikana

BRISEL - Evropski časopis "Svijet Evrope", objavio je, povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve holokausta, da je "ustaški logor 'Jasenovac' u nacističkoj marionetskoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio treći najveći i vjerovatno najsvirepiji logor za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu".

U iscrpnom i dokumentovanom osvrtu, pod naslovom "Jasenovac - holokaust koji je podstaknut od Vatikana", časopis, u kojem sarađuju ugledni evropski intelektualci, političari i državnici, navodi da se okrutnost u "Jasenovcu" "može objasniti više vjerskim nego drugim razlozima". "Vatikan je odigrao važnu ulogu u potonjim događajima pranja novca i zaštite ratnih zločinaca", piše finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila.

Na sudskom procesu u Americi, dodaje se u analizi, "Vatikanska banka je optužena da je 'oprala' dio ustaškog opljačkanog blaga", a 1986. američka vlada objavila je dokumenta koja pokazuju da je "Vatikan organizovao bjekstvo ustaškog poglavnika Ante Pavelića i još 200 visokih zvaničnika ustaškog režima u Argentinu".

"Dok je za nacističku Njemačku 'Jasenovac' više bio oruđe za etničko čišćenje, za ustaše je vjerski vid imao bitnu ulogu", naglašava Rusila. "Ustaški vođi su", dodaje se u članku, "stavili do znanja da žele da pobiju trećinu srpskog stanovništva u Hrvatskoj, trećinu da deportuju, a ostalu trećinu da iz pravoslavlja prekrste u katolicizam - svi koji su to odbili bili su usmrćeni". "Činjenica je da su 743 katolička sveštenika bili pripadnici ustaša i lično ubijali Srbe, Jevreje i Rome; logorom 'Jasenvac' je upravljao fra Filipović Majstorović, katolički prelat", dodaje se.

Takođe se navodi da je u samom stratištu "Jasenovca" pobijeno više od sto hiljada ljudi, a u svim ustaškim logorima i cijeloj NDH 700.000 zatočenika. "Svirepost ustaša je bila toliko velika da se na to žalio i zapovjednik njemačke vojske u tadašnjoj Jugoslaviji", ukazuje se u analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije