Gradovi

Karlo Paržik Sarajevu ostavio veliko kulturno blago

Čeh Karlo Paržik, jedan od najcjenjenijih arhitekata iz austrougarskog perioda, koji je živio i radio u Sarajevu, jučer je u glavnom gradu BiH dobio svoj trg.

Trg Karla Paržika od jučer je na platou ispred crkve svetog Josipa na Marindvoru. Ploču s imenom ovog velikana otkrile su Silvija Paržik, njegova unuka, te gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Unuka Karla Paržika, koja je za ovu priliku doputovala iz Beča, kazala je kako je Sarajevo na njenog djeda imalo veliki uticaj, ali da je došavši ovdje shvatila da je i njen djed imao veliki uticaj na Sarajevo.

"Zahvalna sam vam što ste mu ukazali ovu čast, jer na njegovom grobu stoji rečenica 'Čeh rodom, Sarajlija izborom'. Zbog toga bi, sigurna sam, bio vrlo sretan da sada može stajati ovdje", kazala je ona.

Borovčeva je podsjetila da je ovaj veliki arhitekta poznat po građevinama koje je gradio, prvenstveno u Sarajevu, te u BiH, ali i po Dalmaciji, Zagrebu i Beogradu.

"Paržik je u Sarajevu projektovao Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku školu, Srpsko-pravoslavnu bogosloviju, Pravni fakultet, Akademiju likovnih umjetnosti. Posljednja građevina koju je projektovao je crkva svetog Josipa na Marindvoru i zbog toga smo odlučili da ovaj trg, ispred ove crkve, nosi njegovo ime", kazala je Borovčeva.

Ambasador Republike Češke u BiH Jirži Kudela zahvalio se Gradskoj upravi, kao i Kantonu Sarajevo, što su odlučili ukazati čast Paržiku.

Ideja o trgu, kako je istakao Ivica Šarić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS, potekla je prošle godine, kada su povodom 150. godišnjice od rođenja Karla Paržika organizirani izložba i okrugli sto o njegovom životu i djelu.

Karlo Paržik rođen je 1857. godine u češkom selu Jičin, a umro je 1942. godine u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije