Atletika

Alić i Mešić ciljaju medalje

Alić i Mešić ciljaju medalje
Alić i Mešić ciljaju medalje

Bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić glavni su favoriti Bosne i Hercegovine na Balkanskom seniorskom prvenstvu, koje će za vikend biti održano u Rumuniji.

U Pitešti ide 10 bh. atletičara i devet atletičarki.

"Žao nam je što neće nastupiti Amel Tuka (najbolji bh. atletičar, koji ima najbolje vrijeme u svijetu na 800 metara), ali i najavljivali smo da će se to desititi, jer mu je prioritet sezone nastup na Svjetskom prvenstvu. Zbog njegovog izostanka smo odustali od nastupa u štafeti 4x400 metara. Favoriti za medalje su Hamza i Kemal, ali ne treba zaboraviti ni Dejana Mileusnića i Dušana Babića. Kod djevojaka je najbliža visokom plasmanu Gorana Cvijetić", rekao je Nebojša Matijević, selektor muške reprezentacije BiH, i osvrnuo se na takmičenje u bacanju kugle: "Biće izuzetna konkurencija. Srbija šalje Asmira Kolašinca, Hrvatsku će predstavljati Marin Premeru i Stipe Žunić, a i Bugari imaju odlične takmičare u ovoj disciplini, tako da će ovo biti kao Prvenstvo Evrope u bacanju kugle."

Pred atletičarima je težak put do medalje.

"Očekujem jako takmičenje s obizom na to da je domaćin obezbijedio 80.000 KM za po 10 najboljih rezultata u ženskoj i muškoj konkurenciji. Neki će doći zbog vrijednih nagrada, a nekima će Balkansko prvenstvo biti test za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u Pekingu od 22. do 30. avgusta", dodao je Matijević.

BiH će u Piteštiju predstavljati: Mahir Kurtalić (nastupa na 110 metara s preponama), Rusmir Malkočević (400 m prepone), Borislav Dragoljević (200 m, 400 m), Osman Junuzović (3.000 stipl), Dušan Babić (800 m, 1.500 m), Marko Jovičić (800 m), Hamza Alić (kugla), Kemal Mešić (bacanje kugle), Dejan Mileusnić (bacanje koplja), Aleksandar Šešić (bacanje koplja), Milica Ožegović (400 m), Vladana Gavranović (800 m, 1.500 m), Rahima Zukić (3.000 stipl), Gorana Cvijetić (100 m prepone), Mladena Petrušić (sedmoboj), Tanja Marković (skok udalj), Nikolija Stanivuković (skok uvis, sedmoboj), Gorana Tešanović (bacanje kugle, bacanje diska), Stefani Vukajlović (bacanje kladiva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije