Atletika

Blanka Vlašić se čuva za Rio

Blanka Vlašić se čuva za Rio
Blanka Vlašić se čuva za Rio

Blanka Vlašić, jedna od najboljih atletičarki svijeta, završila je dvoransku sezonu iz zdravstvenih razloga. Vijest je došla samo tri dana nakon što je pobijedila na takmičenju u Splitu i iznenadila mnoge.

Hrvatska rekorderka u skoku uvis tako će propustiti Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano od 17. do 20. marta.

"Nakon mitinga u Splitu odlučila sam propustiti nastavak dvoranske sezone, pa tako neću nastupiti ni na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu", izjavila je juče Vlašićeva.

Tridesetdvogodišnja Splićanka je na takmičenju u dvorani "Gripe" pobijedila s preskočenih 1,95 metara ispred Čehinje Mihaele Hrube, aktualne juniorske viceprvakinje svijeta, koja je sa 1,93 metara postavila lični rekord. Vlašićeva je pobjedu osigurala sa samo tri skoka, te je sva tri puta bila uspješna, preskakala je 1,85 metara, 1,91 metar i 1,95 metara. Usprkos bolovima u desnoj Ahilovoj tetivi, nakon osiguranja pobjede pokušala je preskočiti dva metra, čime bi postavila novi najbolji rezultat u svijetu ove godine, ali je odustala već nakon prvog rušenja letvice.

"Skokovi u Splitu potvrđuju mi da sam u odličnoj tjelesnoj formi, možda i najboljoj u životu. No, još imam problema s desnom Ahilovom tetivom i to me sputava u nastupima. Ne želim skačući u takvom stanju riskirati nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru jer su one moj glavni cilj ove sezone", rekla je Vlašićeva i dodala:

"U petak sam preskočila 195 cm skačući, praktički, na jednoj nozi. To mi govori da bih, ako se pripremim na pravi način kao uoči prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu, u Riju mogla letjeti jako visoko. Nadam se da svi razumiju odluku da ne ulazim u nerazumne rizike u olimpijskoj godini. Sa svojim timom ću odmah započeti s pripremama i rehabilitacijom kako bih bila spremna za Olimpijske igre u Riju."

Vlašićeva je hrvatska rekorderka s preskočenih 208 cm, što je drugi rezultat svih vremena i centimetar lošiji od skoka Stefke Kostadinove. (Agencije)

Olimpijske igre srebro 2008.

Svjetsko prvenstvo

zlato 2007.

zlato 2009.

srebro 2011.

srebro 2015.

SP u dvorani

zlato 2008.

zlato 2010.

srebro 2006.

bronza 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije