Atletika

Grad sporta trči polumaraton

Grad sporta trči polumaraton
Grad sporta trči polumaraton

Banjaluka će biti upisana na svjetsku mapu polumaratona.

 Prvi polumaraton "M:tel City Race Banjaluka 2015" biće održan 17. maja, a očekuje se da ulicama grada na Vrbasu trči 1.200 ljudi iz 25 zemalja.

Trka će početi i završiti nakon 21,09 kilometara na Trgu Krajine, a trasa polumaratona prolaziće kroz najljepše dijelove grada, istakli su iz Trkačkog rekreativnog kluba TRK, koji je organizator događaja.

"Ušli smo u organizaciju bez velikih očekivanja, ali s velikim entuzijazmom i trudom smo došli do nečeg lepog. Imamo 1.200 prijavljenih trkača za polumaraton, što je zavidan broj za prostore bivše Jugoslavije. Sve je spremno za nedelju i hteo bih da zahvalim svim saradnicima, gradu Banjaluka, Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS i sponzorima što su nas podržali", rekao je Vladimir Selec, direktor ovog polumaratona.

Promoteri trke su Vera Nikolić, bivša svjetska rekorderka na 800 metara i evropska šampionka, te Snežana Pajkić, nekadašnja evropska prvakinja na 1.500 metara, a polumaraton je podržala i Radislavka Račić, bivša reprezentativka Jugoslavije, a sada trener u AK Banjaluka.

"Kad me Rada, na koju Banjaluka mora biti ponosna, pozvala da podržim trku, mislim da mi je produžila život za šest meseci. Radujem se jer počinjete nešto lepo. Po onome što sam do sada videla i čula o organizaciji, mogu reći da mnogo veći polumaratoni i maratoni mogu da vam zavide", istakla je Nikolićeva.

Ovo mišljenje dijeli i Pajkićeva, koja je dodala:

"Prvi put sam u Banjaluci, nadam se ne i poslednji, kao i da ćemo svi uživati u nedelju. Domaćinu i organizatoru bih čestitala na ovakvoj manifestaciji i želim vam evropski uspeh i da se vidimo naredne godine".

Jutro na Trgu Krajine, tačnije od 9.30, počeće uz razgibavanje sa Ksenijom Kecman. U 10.05 startuje trka zadovoljstva "Nektar Fun Run" na tri kilometra, na kojoj će moći da učestvuju svi koji vole sport i rekreaciju.

"Pozivamo sve da nastupom u trci zadovoljstva podrže polumaraton. Pozvali smo ih da trče sa bakama, dekama, tetkama... a imamo informaciju da će trčati roditelji s djecom u kolicima i da će biti mnogo učesnika", rekao je Goran Ćorić, direktor Support marketing centra.

Pobjednici će biti proglašeni u 11.30, a zatim kreće polumaratonska zabava. Na bini na Trgu Krajine nastupiće banjalučki reper Stefan Mastro, koji je napravio himnu banjalučkog polumaratona, te bend "Lejdi Di".

Generalni sponzor polumaratona je kompanija "M:tel", sponzor trke zadovoljstva "Banjalučka pivara", a oficijelni sponzori su Sberbank, "Konzum", "Jana" i "Frutabela". Milica Stojaković, portparol "M:tela", rekla je da nije bilo dvoumljenja da li će kompanija podržati polumaraton, te izrazila nadu da će sarađivati i biti prijatelji dugi niz godina. Muzej savremene umjetnosti RS takođe je podržao polumaraton.

"Podrška je uzajamna, tako da ćemo biti u muzeju u subotu kad bude Noć muzeja", rekao je Ćorić.

Obustava saobraćaja

Zbog polumaratona će doći do izmjena u režimu saobraćaja. Najduže će biti obustavljen na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića i to od pet do 16 časova, dok će u ostalim ulicama obustava trajati najkasnije do 14 časova. Detaljan plan obustave možete pročitati na portalu www.nezavisne.com, a iz Gradske uprave su pozvali sugrađane da se naoružaju strpljenjem nekoliko sati i izrazili uvjerenje da će nakon trke svi biti ponosni što je Banjaluka dobila polumaraton.

1415

Banjalučki polumaraton imaće i humanitarni karakter. Organizator je odlučio da dio budžeta odvoji za pomoć djeci s autizmom, te pozvao sve humane ljude da u nedjelju, ali i svaki drugi dan, do 31. maja pozovu broj 1415 i daruju jednu KM za one kojima je pomoć potrebna.

Nagrade

Pobjednici će dobiti pehare, a po prvih 10 takmičara u učesničkim kategorijama i novčane nagrade. Najbrža takmičarka će biti nagrađena sa 1.100 KM, dok će atletičarke koje nakon nje prođu cilj dobiti 900, 600, 300, 200, 100, 90, 80, 70 i 60 KM. Pobjednik u muškoj konkurenciji dobiće 1.000 KM, a slijede nagrade od 800, 500, 200, 100, 90, 80, 70, 60 i 50 KM. Starosne učesničke kategorije (30 do 40 godina, 40 - 50, 50 - 60, 60 - 65 i 65+) u muškoj i ženskoj konkurenciji dobijaju robne nagrade i to prva tri takmičara iz svake kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije