Atletika

Hamza Alić: Nisam za staro željezo

Hamza Alić: Nisam za staro željezo
Hamza Alić: Nisam za staro željezo

Već duže vrijeme jedan od najbolji bh. atletičara, bacač kugle Hamza Alić postao je i novi dvoranski evropski viceprvak. Na prvenstvu Starog kontinenta u Geteborgu zenički bacač kugle hicem od 20,34 metara zauzeo je drugo mjesto, što je najveći uspjeh 34-godišnjeg atletičara.

"Onima koji su me ne tako davno proglasili veteranom i govorili da od mene nema više ništa, želim poručiti da su me prerano otpisali i da još nisam za staro željezo. Vicešampionski naslov plod je mog napornog rada i velike želje da pokažem kako nisam zaboravio bacati kuglu", po povratku u Zenicu izjavio je Alić.

Višestruki prvak BiH, Mediterana i Balkana, zlatni i bronzani s Evropskog zimskog bacačkog prvenstva... kaže da medalju iz Švedske poklanja onima koji su vjerovali u njega.

"Nakon dobrih nastupa na mitinzima u regionu na početku godine, ovaj mi je rezultat definitivno vratio samopouzdanje. Ako me povrede zaobiđu, uvjeren sam da će ovo biti moja sezona", optimista je Alić.

Poslije osvajanja zlatne medalje Zlatana Saračevića, u bacanju kugle na EP 1980, srebro Alića iz Geteborga jedan je od najboljih rezultata bh. atletike.

Zlatnu medalju u Geteborgu osvojio je Asmir Kolašinac iz Srbije, dok je bronzu uzeo Ladislav Prašila iz Češke.

Kolašinac je u razgovoru za B92 samo dva sata pošto je osvojio zlato istakao da je presrećan zbog svog uspjeha, ali da može da postigne još bolje rezultate, kao i da mu je sljedeći cilj medalja na Svjetskom prvenstvu.

"Još posle bronze na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju sam rekao da je to bio samo početak i moje karijere, ali i sjajne generacije koju srpska atletika trenutno ima. Idemo korak po korak, ovo je samo prva stepenica, sledeća je Svetsko prvenstvo", rekao je Kolašinac.

Kolašinac se nakon osvajanja krune fotografisao u društuvu s Alićem. Bh. atletičar je držao zastavu BiH, a Kolašinac je u rukama imao zastavu Srbije, dok mu je oko struka bila zavezana sandžaka. Po objavljivanju ove fotografije nastali su brojni komentari i polemike, a u Atletskom savezu Srbije su ljuti što se i ovaj slučaj politizuje.

"Ne bih dovodio u pitanje njegov patriotizam, zašto svaki put uspeh mora da se politizuje? Ne volim da govorim o tome. Pustimo Asmira da uživa u onome što je ostvario, ne treba sad tu zastavu stavljati pod lupu. Ovo je sjajan dan za srpsku atletiku i svi zajedno treba da slavimo", rekao je Veselin Jevrosimović, predsjednik ASS.

Surova rekordno

Američka skakačica s motkom Dženifer Sur ušla je u istoriju atletike oborivši rekord koji je držala legendarna Ruskinja Jelena Isinbajeva. Surova je na dvoranskom prvenstvu SAD preskočila 5,02 metra, oborivši za jedan centimetar rekord koji je držala Isinbajeva. Ona je pokušala da obori rekord i na otvorenom, ali nije uspjela da iz tri pokušaja preskoči 5,07 metara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije