Atletika

IAAF suspendovao Ruski atletski savez

IAAF suspendovao Ruski atletski savez
IAAF suspendovao Ruski atletski savez

Međunarodni atletski savez (IAAF) suspendovao je Rusku atletsku federaciju zbog doping afera, javlja Rojters.

Nešto ranije danas, ruski ministar sporta Vitalij Mutko je najavio kako bi mnogi visoki službenici u ruskom sportu mogli biti otpušteni zbog velike dopinške afere koja trese ruski sport, posebno atletiku, u želji da se odobrovolje čelnici Međunarodnog atletskog saveza.

Osim otpuštanja vodećih ljudi Ruskog atletskog saveza, Mutko je najavio i kreiranje nove ruske anti-dopinške agencije, te moguće podizanje krivičnih prijava protiv osoba koje su bile uključene u kulturu sistematskog dopingiranja.

Ipak, Mutko je izjavio i kako se prema Rusiji ne bi trebao provoditi poseban tretman, već bi se Svjetska antidopinška agencija (WADA) trebala pozabaviti i onim zemljama koje u potpunosti ignorišu borbu protiv dopinga.

"Mi smo u borbi protiv dopinga uložili golema sredstva, što niti jedna druga država nije bila sposobna. Predsjednik Putin nam je dao jasna uputstva kako bismo pronašli zajednički jezik s međunarodnim organizacijama, a ja ću to i učiniti, ja ću surađivati s njima čak i po cijenu da otpustimo sve uključene", dodao je Mutko koji je odbio mogućnost vlastite ostavke zbog ove afere.

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Dik Paund ocijenio je da je duboko ukorijenjena kultura varanja na svim nivoima u ruskom svijetu atletike.

Odluka IAAF bi mogla voditi tome da ruski atletičari neće moći da nastupe na OI u Brazilu 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije