Atletika

Jamajka zemlja sprintera

Jamajka zemlja sprintera
Jamajka zemlja sprintera

Zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici u ponedjeljak uveče osvojili su Šeli-En Frejzer-Prajs, Dejvid Oliver, Kristin Ourugu, Rafael Holcdepe, Pavel Fajdek i Valeri Adams, dok je Elena Lašmanova isti uspjeh ostvarila danas.

Nakon što je Usain Bolt osvojio zlato u trci na 100 metara, Šeli-En Frejzer-Prajs je samo potvrdila da su sprinteri s Jamajke trenutno bez premca u svijetu. Frejzer-Prajsova je 100 metara istrčala za 10,71 sekundu i ponovila uspjeh iz 2009. godine kada je u Berlinu, takođe, postala svjetska prvakinja. Tada je slavila i u štafeti 4x100 metara. Frejzer-Prajsova ima i dva olimpijska zlata, iz Pekinga 2008. i Londona 2012. godine. Srebro je pripalo Murijel Aure iz Obale Slonovače sa 22 stotinke zakašnjenja, dok je treća stigla šampionka iz 2011. Karmelita Džeter.

Dejvid Oliver donio je Americi zlato u trci na 110 metara s preponama, trčavši tačno 13 sekundi. Srebro je uzeo njegov sunarodnik Rajan Vilson, dok je treći stigao Rus Sergej Šubenkov.

"Ova mi pobjeda znači sve. Nevjerovatno je dobro konačno uzeti zlato. Trka je bila odlična", rekao je Oliver.

Podbacili su dosadašnji svjetski šampion Džejson Ričardson, koji je stigao četvrti, te olimpijski prvak Arijes Merit, koji je bio tek šesti. U centru pažnje u ponedjeljak bila je i Britanka Kristin Ourugu, koja je istakla kandidaturu za najbolju biransku atletičarku svih vremena. Ona je ponovo postala šampion svijeta u trci na 400 metara, trčavši 49,41 u fotofinišu sa Keti Kuk. Kristin Ourugu je bila šampion i 2007. godine na prvenstvu u Osaki. Ovo zlato dodala je olimpijskom trijumfu iz Pekinga i srebru iz Londona prošle godine. 

Nijemac Rafael Holcdepe preskočio je 5,96 metara i osvojio zlato u skoku s motkom, pobijedivši olimpijskog šampiona Renoa Lavilenija. Francuz je ostvario identičan skok, ali je imao više oborenih letvica na manjim visinama.

Pavel Fajdek bacio je kladivo 81,37 metara (lični rekord) i osvojio prvu zlatnu medalju za Poljsku u Moskvi i to ispred olimpijskog šampiona iz Londona, Mađara Kristijana Parsa i Čeha Lukaša Meliča. Novozelanđanka Valeri Adams osvojila je zlato u bacanju kugle ženskoj konkurenciji, rezultatom 20,88 metara. Olimpijska šampionka Ruskinja Elena Lašmanova bila je najbolja u hodanju na 20 kilometara. Ona je do zlatne medalje došla pošto je stazu završila za sat, 27 minuta i osam sekundi. Srebrno odličje osvojila je njena sunarodnica Anisja Kirčapkina (1:27,11), dok je bronza pripala Kineskinji Liu Hong (1:28.10).

Kraj za Lemetra

Francuski sprinter Kristof Lemetr definitivno će propustiti ostatak takmičenja na SP u Moskvi. Lemetr se neće više takmičiti zbog povrede zadobijene u finalu trke na 100 metara. Trku, u kojoj je trijumfovao Usain Bolt, Lemetr je završio na sedmom mjestu, ali je zadobio težu povredu, potvrdio je Francuski atletski savez. Lemetr je povrijedio tetivu poslije prolaska kroz cilj i ima napuknuće veličine pet centimetara. Francuski sprinter bio je među favoritima za osvajanje medalje u trci na 200 metara i glavni oslonac nacionalne štafete na 4x100 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije