Atletika

Jotić: Uz osmehe sam nezaustavljiv

Jotić: Uz osmehe sam nezaustavljiv
Jotić: Uz osmehe sam nezaustavljiv

Četrdesetogodišnji Slobodan Jotić iz Srbije heroj je Beogradskog maratona, ali i heroj Banjalučkog polumaratona i heroj svih onih koji se svakodnevno bore i koji se nikada ne predaju.

Ovaj hrabri čovjek u centar pažnje došao je prošle godine kada je počeo da trči uprkos činjenici da boluje od teške bolesti  multiple skleroze, a nedavno smo imali priliku da ga pozdravimo u gradu na Vrbasu gdje je istrčao 3. Banjalučki M:tel polumaraton.

"Bilo je dosta učesnika, staza interesantna, dobro obezbeđena, a duž nje trkači i publika, tako da nije bilo monotono u toku trke", rekao je Jotić za "Nezavisne".

Upravo je zdravlje ono najvrednije što čovjek ima, a to Jotić i te kako zna. Godine 2006. je obolio od multiple skleroze i prošao kroz niz teških trenutaka.

"Bio je agresivan tok bolesti, tako da sam imao niz pogoršanja zdravstvenog stanja, od vrtoglavica, hroničnog umora, gubitka funkcija desne ruke, otežanog hoda pa do gubitka vida. Prvi simptom bolesti je bio potpuni gubitak vida na desnom oku, a najteži trenutak mi je bio 2009. kada sam izgubio vid i na levom oku. Mesec dana sam bio slep (kasnije se uz terapiju vid na lijevom oku popravio, tako da uz korekciju dioptrije vidi 80 odsto). Bio je to najteži period u životu", priča Jotić.

Prije dvije godine je počeo liječenje sa visokim dozama vitamina D3, doktor mu je savjetovao da uz taj protokol liječenja doda fizičku aktivnost.

"U početku je to bilo hodanje i iz dana u dan sam išao sve duže i duže dionice, kasnije sam u hod ubacio lagano trčanje i eto posle dve godine savladao sam najtežu atletsku disciplinu  maraton", rekao je Jotić i dodao:

"Pošto sam saznao da je samo nekoliko ljudi u svetu sa dijagnozom multiple skleroze uspelo da savlada maratonsku distancu bio sam odlučan da im se pridružim. Po mišljenju lekara prevelika fizička aktivnost može da pogorša zdravstveno stanje i zbog toga sam uvek trčao i osluškivao svoje telo."

Motiv za borbu sa bolešću i za savladavanje kilometara nalazi svuda.

"Definitivno najveći motiv pronalazim u ljudima koji me okružuju, porodici i prijateljima pre svega, ali i kolegama na stazi i publici. Još kada vidim osmeh kod svih njih, postajem nezaustavljiv", istakao je Jotić.

Od početka prošle godine Slobodan je počeo da nastupa na trkama. Nastupio je na 18 polumaratona.

"Beogradskih 42 kilometra i 195 metara je ostvarenje cilja, a još ponosniji sam jer sam u Beogradu i prošle i ove godine poneo prizanje heroj Beogradskog maratona. To mi daje posebnu snagu i motiv da nastavim dalje", priča Jotić.

Dodaje da mu je prevashodni cilj da nastavi da trči, ali i motiviše ljude da istraju u svojim životnim borbama. Bavi se humanitarnim radom i pokušava da pomogne svakome koliko je u njegovoj moći.

"Najsrećniji sam kada uspem da pomognem", kaže Jotić, koji ima poruku za brojne ljude kojima je uzor:

"Životna borba nema alternativu, da li je to borba za zdravlje, egzistenciju, porodicu, prijatelje... Uz to dodajte i osmeh na lice i uspeh je zagarantovan."

Lijepe Banjalučanke i ćevapi

Slobodan Jotić ima još mnogo planova, a među njima je dolazak u Banjaluku na četvrti polumaraton.

"Ako ne nastupim na polumaratonskoj trci, onda makar na trci zadovoljstva, a pored trčanja u Banjaluci zadovoljstvo je probati banjalučki ćevap, takođe zadovoljstvo je videti prelep grad i naravno prelepe Banjalučanke", rekao Slobodan Jotić uz pozdrav čitaocima "Nezavisnih novina" i obećanje da će biti sljedeće godine na cilju Banjalučkog polumaratona.

18 polumaratona i jedan maraton trčao

2006. obolio od multiple skleroze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije