Atletika

Kristi bio žrtva rasista

Kristi bio žrtva rasista
Kristi bio žrtva rasista

Kakav je bio položaj tamnoputih ljudi u Britaniji krajem osamdesetih godina, najbolje govori slučaj Linforda Kristija, jednog od najboljih svjetskih sprintera svih vremena.

U trenutku kada se Kristi vratio u Englesku sa zlatnom medaljom sa Dvoranskog prvenstva Evrope 1986. godine, priveden je, jer je, kako tvrdi u dokumentarcu koji bi uskoro trebalo da bude emitovan, bio "crnac u trenerci britanske reprezentacije".

"Sjećam se samo koliko sam bio ponosan što sam mogao da budem u toj trenerci. Šetao sam se kraj 'Pastirovog žbunja' (park i četvrt u Londonu) kada mi je prišao policajac i rekao: 'Šta crnčuga kao ti radi u trenerci Britanije? Odlučio sam da uđem u prodavnicu i sačekam da se sklone, ali kada sam izašao, zaskočili su me, zavrnuli ruke iza leđa i uhapsili me. Sutradan su me obavijestili da su sve optužbe protiv mene povučene", rekao je Kristi.

To nije bio jedini slučaj da je Kristi bio žrtva rasizma i to od strane organa reda.

"Nekoliko dana kasnije, zaustavila me je saobraćajna policija i nisu željeli da prihvate da je crnac dobio službeni auto na korišćenje. Optužili su me da sam ukrao auto i uhapsili me. Poslije nekoliko dana, policija je prošla pored moje kuće i bacila pismo u kom je pisalo samo: 'Ne morate da dolazite kod nas više, raspitali smo se o čemu se radi'. Ja sam, ipak, otišao i tražio zvanično izvinjenje, ali su oni to kategorički odbili. Tek kada sam zaprijetio da ću ih tužiti, dobio sam izvinjenje", ispričao je Kristi, koji je Velikoj Britaniji donosio zlata sa sva četiri najveća takmičenja: Olimpijskih igara 1992, Svjetskog prvenstva 1993, Evropskog prvenstva 1986, 1990. i 1994, kao i Igara dobre volje 1990. i 1994.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije