Atletika

Novi doping skandal potresa hrvatsku atletiku

Novi doping skandal potresa hrvatsku atletiku
Novi doping skandal potresa hrvatsku atletiku

Hrvatski bacač kugle Marin Premeru najvjerovatnije će propustiti Olimpijske igre, jer je koristio nedozvoljenu supstancu pralmorelin. Premeru je privremeno suspendovan.

Ovo je nakon atletičarke Lise Nemec, drugi slučaj dopinga koji potresa hrvatsku atletiku.

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) je 12. maja dobio informaciju da je Premeru pozitivan na pralmorelin, koji pospješuje lučenje hormona rasta.

HZTA je uzorak urina uzeo tokom doping kontrole 6. aprila.

Očigledno je da se radi o kršenju Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA (dalje u tekstu Pravilnik) po odredbi 2.1 (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku).

U skladu s odredbom 7.9 Pravilnika sportisti se određuje privremena suspenzija do završene revizije nepovoljnog laboratorijskog nalaza ili do pisane odluke Žalbenog vijeća HZTA u skladu s odredbom 8.1 Pravilnika', stoji u saopštenju HZTA-a.

Premeru je jedan od 12 hrvatskih atletičara koji su izborili vizu za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru, a trebale su to biti njegove prve OI.

Normu za Rio de Janeiro izborio je u avgustu prošle godine kada je u Kragujevcu bacio kuglu 20,58 metara, što je samo jedan centimetar manje od njegovog ličnog rekorda.

Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Pekingu zauzeo je 23. mjesto s rezultatom 19,33 m.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije