Atletika

Pezer: Biću bolji od Saračevića

Pezer: Biću bolji od Saračevića
Pezer: Biću bolji od Saračevića

Biću bolji od Zlatana Saračevića, obećao je Mesud Pezer, najveća nada bh. atletike, nakon što je osvojio titulu evropskog juniorskog šampiona u bacanju kugle.

Perspektivni devetnaestogodišnji član Atletskog kluba Zenica zlatni hitac dužine 20,44 metara postigao je  u posljednjoj, šestoj seriji. U razgovoru za "Nezavisne" iz italijanskog Rijetija prenio je utiske i atmosferu prije i nakon takmičenja, na kojem su ga, kaže, mnogi svrstali među favorite. Upravo ta činjenica stvorila mu je dodatni pritisak i otažala put do najsjanijeg odličja.

"Znao sam i prije polaska da mogu i da se od mene očekuje puno. Došao sam u Italiju s najboljim rezultatom od svih konkurenata i svi su me gledali kao najozbiljnijeg kandidata za najvišu stepenicu postolja. To mi je stvorilo psihološki pritisak, noć prije takmičenje sam imao sam tremu kao nikada i nisam spavao, čini mi se, nikako. Ujutru sam se najviše bojao psihološkog pada, umora od nespavanja i to je u stvari i doprinijelo da se s konkurentima 'jurim' pet serija. Da sam noć ranije bio opušteniji, siguran sam da bih medalju osvojio puno brže, mada je ovako možda i slađa i draža", kaže Pezer, koji je iza sebe ostavio Filipa Mihaljevića iz Hrvatske (20,23), dok je bronza pripala Poljaku Andrzeju Reginu (20,07).

Vrhunsku formu i spremnost za najveće domete Pezer je najavio prošle sedmice na Balkanskom juniorskom prvenstvu u turskom Denizliju, kada je rezultatom 20,40 m također osvojio zlatnu medalju postavivši drugi juniorski rezultat ove sezone u svijetu, a prvi u Evropi. Talenat i kvalitet bh. atletičara još prošle godine prepoznao je stručni žiri Izbora najboljih sportista BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHT 1, koji mu je dodijelio nagradu za najperspektivnijeg sportistu.

"Drago mi je da sam i ovim uspjehom iz Italije opravdao povjerenje stručnog žirija, naravno bh. javnosti, trenera, roditelja i svih onih koji su vjerovali u mene. Želim da napomenem da je, iako velik, ovaj rezultat ipak početak. Najbolje od mene tek slijedi u danima i godinama koje dolaze. Siguran sam da mogu, a jednog dana ću to i dokazati, premašiću i uspjehe velikana bh. atletike Zlatana Saračevića. Već sada razmišljam o Olimpijskim igrama u Riju, za koje će mi uvertira biti nastup na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore. Neću obećati, ali sa dosadašnjim uspjesima nadam se da nije preskromno reći da se nadam medaljama i na tim sportskim smotrama", istakao je Pezer.

U nastavku EP za juniore Pezer će još nastupiti i u bacanju diska, a kvalifikacije u toj disciplini na rasporedu su u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije