Atletika

Proteza donosi veliku prednost?

Proteza donosi veliku prednost?
Proteza donosi veliku prednost?

Svijet atletike ima novi slučaj na kojem se lome koplja... Njemački skakač udalj Markus Rem pobijedio je na prvenstvu Njemačke, i to uprkos tome što je hendikepiran. Međutim, ponovo se postavlja pitanje sporne proteze.

Paraolimpijska atletika ima novi rekord: Rem je skočio u Ulmu 8,24 metra i time za punih 29 centimetara popravio svoj vlastiti svjetski paraolimpijski rekord od 7,95.

"Jednostavno postoje skokovi kod kojih je sve savršeno i ovo je bio takav skok", rekao je nakon obaranja rekorda uzbuđeni Rem.

On je ne samo prvi atletičar s hendikepom koji se takmičio u konkurenciji s ostalim sportistima bez tjelesnog nedostatka, nego se svojim rezultatom izborio za učešće na Evropskom prvenstvu u atletici, ali Rem, kojem je amputirana desna potkoljenica, možda neće smjeti da ide na ovo takmičenje. Kao i kod južnoafričkog atletičara Oskara Pistorijusa, i Remova proteza izaziva burne rasprave. Ponovo se postavlja pitanje da li su atletičari s ovakvim protezama u prednosti pred sportistima bez hendikepa.

"Da bismo odgovorili na ovo pitanje potrebno je provesti mnoge komplikovane analize", odgovara Idris Gonšinska, glavni trener Njemačkog atletskog saveza (DLV). I dok se bivši evropski šampion u skoku udalj Kristijan Rejf, koji se ovog puta našao na drugom mjestu, pozitivno izrazio o učinku svog suparnika Rema, neke kolege poput Sebastijana Bajera smatraju da hendikepiranom sportisti njegova elastična proteza donosi odlučujuću prednost i da djeluje poput katapulta.

"Njegova proteza je 15 centimetara duža od druge noge. Moje noge su jednake dužine", komentariše Bajer navodnu Removu prednost. Rem, međutim, tvrdi kako bi šepao da proteza nije duža od zdrave noge.

Ovaj atletičar, koji je ujedno po zanimanju i tehničar za ortopedska pomagala i sam je izradio svoju protezu, tvrdi kako ona nije "ništa posebno" te da je izrađena iz standardnih dijelova koji se koriste u izradama proteza i za ostale sportiste amputiranih udova. Predsjednik Njemačkog saveza sportista s invaliditetom Friedhelm Julius Beuher smatra kako Remova proteza nije tajna njegovog uspjeha.

"Markus je jednostavno nesvakidašnji i izvrsni sportista i atletičar", zaključuje Beuher.

Mnogi smatraju kako je Remov sportski uspjeh još jedan korak dalje ka višem stepenu inkluzije sportista s invaliditetom u svijet "normalnog" sporta, proces koji je započeo uspjesima Pistorijusa. DLV u svakom slučaju namjerava u budućnosti uvesti pojačane kontrole proteza kako bi lakše bili doneseni standardi na ovom području.

Pitanje da li će Remu biti dozvoljeno da nastupi na EP u Cirihu od 12. do 17. avgusta i dalje nema odgovor. U Njemačkom atletskom savezu su sigurni da će on nastupiti jer je, kažu, ispunio normu. Konačnu odluku bi trebalo da donesu stručnjaci iz područja biomehanike, koji moraju dati odgovor na pitanja predstavlja li proteza prednost u odnosu na one atletičare koji je ne nose. Remov rekordni rezultat već je unesen u ovogodišnju listu najboljih rezultata evropskih atletičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije