Atletika

Skupština AK Borac: Uspjesi veći od problema

Skupština AK Borac: Uspjesi veći od problema
Skupština AK Borac: Uspjesi veći od problema

Iza Atletskog kluba Borac je još jedna uspješna godina, u kojoj su pojedinačno osvojili 291 medalju, od toga 126 zlatnih, obarali su rekorde BiH, ali su i u 2015. Banjalučane mučili finansije i uslovi za treniranje.

"Borac je ostvario izvanredne rezultate. Čestitam svim atletičarima i atletičarkama, posebno Lusiji Kimani, koja je ispunila normu za Olimpijske igre 2016. Svjesni smo da je novca iz godine u godinu manje, ali nadamo se da će naredna godina biti uspješna", rekao je Ranko Milišić, koji je na sjednici Skupštine, u ponedjeljak naveče, izabran za predsjednika kluba, pošto je prethodnih godinu dana bio vršilac dužnosti predsjednika.

Borac je ove godine, pored ostalog, bio ekipni prvak BiH za seniorke, drugo mjesto su na istom takmičenju zauzeli seniori, dok na Kupu evropskih šapiona, B grupa, seniorke nisu nastupile zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Uspješno smo završili godinu u teškim vremenima, prije svega mislim finansijskim. Naši atletičari su nastupili na 67 takmičenja, osvojili su mnogo medalja, titula, ispunili norme za velika takmičenja, 20 naših članova je ove godine nastupualo za reprezentaciju BiH. Od pojedinaca treba izdvojili rezultate Kimanijeve i Nikolije Stanivuković, koja je osvojila titulu prvakinje Balkana u sedmoboju", rekao je Nebojša Matijević, predsjednik Stručnog savjeta, i dodao u čemu nisu zadovoljni u klubu.

"Nismo zadovoljni odnosnom grada i RS prema nama, ne samo u finansijskim smislu već i u emotivnom. Možda je više pažnje trebalo posvetiti ispunenju norme za OI Lusije Kimani, jedne od najboljih sportistkinja BiH svih vremena."

Problem Borca i dalje je nedostatak svlačionica.

"Bez pomoći grada i gradskog stadiona, na kojem su smješteni ti objekti, mi ne možemo ništa uraditi. Napravljen je projekat, potrebno je između 50.000 i 70.000 KM, a ako znamo da su to sredstva koja su potrebna za naš godišnji rad, nemoguće je da sami nešto uradimo", istakao je Milišić.

Matijević je dodao da je u zimskim danima problem i atletska dvorana, koja postoji u Banjaluci, na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, ali koju atletičari ne mogu da koriste, jer nemaju novca.

"Termin u dvorani košta 100-150 KM, što mi ne možemo da platimo. Apsurdno je da u klubu imate prvakinju Balkana u skoku uvis (Stanivukovićeva) koja ne skače već dvije godine u zimskom periodu. Osim toga, staza na Gradskom stadionu je dotrajala, kao i sprave koje nisu obnavljanje od 2004, kada smo bili domaćini Balkanijade za juniore", naglasio je Matijević.

Kada je riječ o finansijama, rashodi Borca ove godine iznosili su 55.910 KM, a da bi klub ispunio plan za 2016, tačnije, obavio pripreme i išao na domaća i međunarodna takmičenja, platio trenere... potrebno je 140.535 KM. Skupština je bila i izborna. Za predsjednika Skupštine je izabran Nebojša Kuštrinović, njegov zamjenik je Momčilo Crnčević, koji je dosad bio predsjednik, a u Izvršnog odboru su, osim Milišića, Dušan Mišljenović, Ranko Travar, Dušanka Novaković, Srđan Travar, Goran Bošnjak i Radenko Pavlović.

Pri­zna­nja

Atlet­ski sa­vez BiH je za naj­bo­lji klub u 2015. pro­gla­sio Bo­rac, naj­bo­lja se­ni­or­ka u ovom izbo­ru je Ki­ma­ni­je­va, ju­ni­or­ka Sta­ni­vu­ko­vi­će­va, a Bo­ri­slav Dra­go­lje­vić je do­bio po­se­bno pri­zna­nje za re­zul­ta­te. Ni­jaz Ka­pe­ta­no­vić je do­bio pri­zna­nje za du­go­go­diš­nji rad i do­pri­nos raz­go­vo­ju bh. atle­ti­ke, a Ma­ti­je­vić pri­zna­nje od Evrop­ske atle­ti­ke za izu­ze­tne tre­ner­ske re­zul­ta­te i do­pri­nost ra­zvo­ju bh. atle­ti­ke. Oni, ali i još 41 oso­ba su do­bi­li na sje­dni­ci Skup­šti­ne pri­zna­nja AK Bo­rac. Pri­zna­nja su do­bi­li atle­ti­ča­ri, tre­ne­ri, biv­ši pred­sje­dnik Du­šan Miš­lje­no­vić, po­se­bno pri­zna­je je pri­pa­lo kik-bo­kse­ru San­dru Po­le­ta­nu, a za medijsku afir­ma­ci­ju kluba no­vi­na­ri­ma Ma­ji Pre­dra­go­vić iz "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i Ale­ksan­dru Ko­lu­ni­ji iz RTRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije