Atletika

Starčević: Briga o sportistima ne počinje od osvajanja medalja na OI

Starčević: Briga o sportistima ne počinje od osvajanja medalja na OI
Starčević: Briga o sportistima ne počinje od osvajanja medalja na OI

SARAJEVO - Medalja Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Pekingu ove godine vrijedi 15 miliona, a ne 15.000 KM, kaže legendarni Zlatan Saračević, prvak Evrope iz 1980. godine u bacanju kugle i jedan od najboljih bh. sportista svih vremena.

Bivši prvak Evrope, Mediterana i Balkana smatra da briga države o sportistima u BiH ne treba da počne nakon osvajanja neke medalje na velikim takmičenjima, već mnogo ranije.

Vlada Federacije BiH je u srijedu dodijelila novčane nagrade sportistima i sportskim udruženjima na osnovu vrhunskih rezultata ove godine.

Među nagrađenim je bio i najbolji sportista 2015. godine Amel Tuka, koji je za bronzanu medalju na SP u Pekingu nagrađen sa 10.000 KM plus 5.000 KM za istrčanu normu za Olimpijske igre u Rio de Žanieru 2016. godine

"U suštini briga o sportistima ne počinje od osvajanja medalja na Olimpijskim igrama ili Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Briga o sportistima koji računaju na vrhunske rezultate mora početi četiri-pet godina ranije. Nagrada za osvajanje neke medalje za sportistu predstavlja neku vrstu satisfakcije i daje dodatni motiv. Uzeću primjer Amela Tuke, koji, recimo, do Svjetskog prvenstva u Pekingu i osvojene medalje nije imao ni 500 KM stipendije i plaćenih priprema od strane države, Federacije ili Olimpijskog komiteta. I ne samo on, već i drugi bh. sportisti. Ne možemo mi znati da će Tuka biti treći i osvojiti medalju, pa ćemo onda tek ulagati. Plan treba napraviti mnogo ranije, bar je tako bilo u moje vrijeme", ističe Saračević, koji je i dalje vlasnik rekorda BiH u bacanju kugle (21,11 m), i dodaje:

"Mora postojati plan i program, kaže se šta treba, kao na primjer, 120 dana priprema, treba mi ovo, ono... i onda na kraju svega se kaže rezultat je taj i taj. Tukina medalja vrijedi 15 miliona KM! To prvenstvo je bilo prenošeno u 212 zemalja svijeta i svi su čuli da je donio medalju BiH. Gledam na TV-u, u Hercegovini je ministarstvo dodijelilo 15.000 KM  jednom striptiz-baru ispod šatora, dok Ministarstvo za sport nije uložilo marke za sportiste."

Saračević smatra da je pred Tukom još puno sjajnih trka na velikim takmičenjima.

"Vjerujem da je pred Tukom još puno medalja. On može da trči još najmanje desetak godina, što znači da će učestvovati na barem još dvije OI i tri-četiri svjetska ili evropska prvenstva. Njemu, ali i svim drugim sportistima od kojih se očekuju vrhunski rezultati već sada treba obezbijediti pripreme za takmičenja u naredne četiri godine. Znam šta to znači, jer ja još osjećam posljedice nepoštivanja zakona za vrhunski sport na nivou države", zaključio je najbolji sportista Tuzle 20. stoljeća.

Raspodjelom novčanih sredstava nisu zadovoljni ni u Olimpijskom komitetu BiH. Potpredsjednik Izet Rađo smatra da je sve trebalo uraditi drugačije.

"Prije svega mi kao krovna bh. sportska institucija nismo imali uticaj na raspodjelu sredstava. Smatramo da bi to moglo da bude drugačija. Na federalnom nivou trebalo bi malo bolje uskladiti kriterije i objektivizirati podjelu sredstava, te time izbjeći sve druge uticaje. Na primjer, Amel Tuka ima vanserijski rezultat i trebalo je i mora biti tretiran van svih parametara. Postojeći kriteriji dovode u istu ravan neke rezultate koji zaista nisu ni blizu slični", smatra Rađo.

U Atletskom savezu BiH ističu da u trenutku kada podrška države prema sportu nije na nivou, svaka nagrada je dobrodošla, pa i ova od strane Vlade FBiH.

"Dobro je što Vlada Federacije i Ministarstvo brinu o sportu i to je pozitivno. Ipak, smatram da Uredbu o određivanju kriterija treba u dogledno vrijeme doraditi, jer koliko sam vidio u medijima ima dosta nelogičnosti. Dobro je da je imamo, ali isto tako smatramo da je treba doraditi", rekao je Mišo Pedalo, generalni sekretar.

Kandidat za  državnu nagrada

Amel Tuka biće predložen za državnu nagradu za sport. Komsija za dodjelu državne nagrade za sport BiH, koja funkcioniše u sklopu Ministarstva civilnih poslova BiH, donijela je odluku u kojoj predlaže da se najboljem bh. atletičaru dodijeli ovo priznanje za rezultate u 2015. Vijeće ministara BiH u srijedu je dodijelilo nagradu za sport BiH za 2014. Vahidinu Musemiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije