Fudbal

Alveš kralj jedanaesteraca

Alveš kralj jedanaesteraca
Alveš kralj jedanaesteraca

Dijego Alveš, golman Valensije, još jednom je pokazao da je kralj jedanaesteraca pošto je u Primeri od 35 udaraca sa bijele tačke odbranio 15, a još tri puta na njegovoj strani bili su prečka ili stativa.

Posljednji u nizu penala odbranio je u nedjelju veče protiv Sevilje i to Karlosu Baki, koji je u spomenutom meču imao 50 odsto uspjeha sa bijele tačke.

"Šišmiši" su zahvaljujući golmanu došli do vrijednog trijumfa (3:1) u borbi za plasman u Ligu šampiona. Baka je samo jedan u nizu fudbalera koji sa bijele tačke nije uspio da savlada Brazilca, a na listi se nalaze vrhunski igrači poput Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Dijega Forlana, Dijega Koste... i Frederika Kanutea, kojem je dva puta zaustavio šut sa 11 metara. Spada među najbolje golmane svijeta i kvalitetom se nalazi iza Manuela Nojera, Ikera Kasiljasa, Đanluiđija Bufona, ali je, što se penala tiče, bolji od njih. Iskusni 29-godišnji Brazilac je već osam sezona na terenima Primere i osim Valensije, igrao je za Almeriju.

Trideset pet puta je imao priliku da brani jedanaesterce i pokazao se kao prava noćna mora za sve penaldžije. Matiran je samo 17 puta, a od 18 uspješnih intervencija 10 je imao u dresu Almerije i osam u dresu Valensije i procenat uspješnosti mu je veći od 50 odsto.

S odbranjenih 15 udaraca nalazi se na korak od rekorda u Španiji, koji drži legendarni golman Barselone Andonio Zubizareta, koji je do 16 odbrana došao iz 102 pokušaja i ima uspješnost nešto manju od 16 odsto. Iza Alveša su ostale legende poput Kasiljasa, Santijaga Kanjizaresa, Viktora Valdeza, Lea Franka, koji su takođe ostavili dubok trag na terenima u Španiji.

Stručnjaci tvrde da je adut Alveša hladnokrvnost i nevjerovatan refleks. Voli da se nadmudruje s fudbalerima udaljenim 11 metara od sebe, čeka protivnike sve do posljednjeg trenutka i uglavnom pravi dvije finte dok igrač hvata zalet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije