Fudbal

Baždarević: Protiv Belgije hrabro, drsko i složno (FOTO)

Baždarević: Protiv Belgije hrabro, drsko i složno (FOTO)
Baždarević: Protiv Belgije hrabro, drsko i složno (FOTO)

BRISEL - Od svojih fudbalera očekujem da u četvrtak naveče protiv jedne od najboljih ekipa svijeta hrabrom igrom ostvare povoljan rezultat, poručio je danas iz La Hulpe, mjesta nadomak Brisela, Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Na početku priprema za jednu od najvažnijih utakmica u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj, među "zmajevima" vlada odlična atmosfera. Iako su Belgijanci favoriti, u bh. taboru uzdaju se u tradiciju. U dosadašnjih pet utakmica ostvarili su tri pobjede, jednom remizirali i samo jednom osjetili gorčinu poraza. Protiv "crvenih đavola" na strani Baždarevićevih izabranika je i međusobna gol razlika 9:8.

"Pred nama je meč s nesporno izrazito kvalitetnom ekipom, koja gotovo da nema slabe tačke. Međutim, snaga, zanje i kvalitet ne nedostaju ni nama. Belgija je reprezentacija koja nam leži, uvijek dobro igramo protiv njih i nadam se da će tako biti i ovoga puta. Bez obzira na to koliko su kvalitetni, nisu nesavladivi. To je u ovom ciklusu kvalifikacija u Briselu protiv njih pokazao Vels, pa zašto ne bismo i mi? Treba da igramo mudro, hrabro, pametno, strpljivo, da pokušamo nametnuti naš ritam i to će, nadam se, donijeti rezultat kakav priželjkujemo", kazao je bh. reprezentativac Josip Kvesić.

Okupljanje ekipe počelo je još u nedjelju, kada je prva grupa igrača odradila lakši trening. Danas su trenirali još dva puta, koliko je planirano i sutra. U kompletnom sastavu radiće vjerovatno tek sutra poslijepodne jer će dvojica fudbalera opravdano kasniti.

"Većih problema i nepredviđenih situacija zasada nema. Igrači polako dolaze u hotel, a kasniće Emir Spahić, zbog privatnih obaveza, i Izet Hajrović, koji je na ljekarskim pregledima u svom novom klubu", objasnio je Baždarević.

U četvrtak očekuje izuzetno zahtjevan meč i, naravno, povoljan rezultat.

"Biće to za nas jedna izuzetno teška utakmica u psihološkom i fizičkom smislu. Moramo biti pametni, jaki, pribrani. Kada kažem jaki, mislim prije sevga na mentalnu snagu. Ne smijemo razmišljati o protivniku, nego se bazirati i iskoristiti sve naše potencijale, kojih zaista imamo", smatra Baždarević.

Zbog nekoliko kikseva na početku kvalifikacija "zmajevi" su sada pod impertivom pobjede. Samo tri boda ostavljaju ih u trci za jedno od prva dva mjesta u grupi ili treće koje vodi u baraž.

"Rezultat je neophodan i veoma bitan. Međutim, o prognozama ne želim govoriti. Treba da odradimo tehnički i taktički kvalitetan meč. Trebaće nam puno energije, puno trke i elana, a ako sve odradimo kako smo zamislili doći će i nagrada", istakao je Baždarević, naglasivši da ga raduje dobra forma njegovih izabranika pred meč s Beglijom, a potom i Andorom:

"Naravno da su me razveselile dobre partije Edina Džeke i Miralema Pjanića u Romi, kao i nekih drugih reprezentativaca. Jako je bitno kada igrači dođu na okupljanje nakon dobrog izdanja u klubu. To se odrazi na reprezentaciju."

"Fanatikosi" najavili bojkot

Nezadovoljni odlukama N/FS BiH pripadnici navijačke grupe "Bh. fanatikosi" najavili su bojkot utakmice na "Bilinom polu" protiv Andora.

"Nakon odluke UEFA da sjeverna tribina bude zatvorena na narednoj domaćoj utakmici kvalifikacija, uputili smo zahtjev N/FS BiH da naša navijačka grupa bude smještena na istočnu tribinu, kao što je to nekada ranije bio slučaj. Naš zahtjev je odbijen iz samo njima poznatih (sigurnosnih) razloga i naša navijačka grupa je pod znakom moranja upućena na tribinu na zapadu, gdje ulaznica košta nevjerovatnih 40 KM. Ono što ne možemo i nećemo da prešutimo i prihvatimo jeste činjenica da nas naš savez smatra 'rizikom'", navodi se, između ostalog, u saopštenju navijača koji tvrde da neće doći na utakmicu naredne nedjelje u Zenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije