Fudbal

Bh. fudbaleri: Spremni za "crvene đavole"

Bh. fudbaleri: Spremni za "crvene đavole"
Foto: Anadolija | Bh. fudbaleri: Spremni za "crvene đavole"

Fudbalski reprezentativci BiH, ali i bh. javnost s nestrpljenjem očekuju subotu i duel s Belgijom koji će odrediti sudbinu "zmajeva" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji.

Pripreme za ključni dvoboj protiv moćnih Belgijanaca privode se kraju. Izabranici Mehmeda Baždarevića sinoć su trenirali na "Grbavici", koja je takođe spremna za subotnji spektakl.

 U manje od mjesec dana zajedničkim naporima Željezničar i N/FS BiH uspjeli su ispuniti sve zahtjeve koje je pred njih stavila FIFA da bi se utakmica mogla odigrati u Sarajevu. Uređen je travnjak, pojačani reflektori, uređeni sadržaji za gledaoce, pripremljena infrastruktura potrebna za vrhunski TV prijenos...

"Biće ovo zahtjevna utakmica i drugačija u odnosu na ostale i zbog ekipe koja nam dolazi i zbog činjenice da moramo pobijediti ukoliko želimo izboriti plasman u baraž. Ja sam spreman i radujem se svakom okupljanju, jer je dobra atmosfera, a mogu slobodno reći da svi jedva čekamo da istrčimo na teren i da utakmica počne", kazao je Dario Đumić, koji je do sada upisao tri nastupa za reprezentaciju.

Juče je stručni štab obavio i individualne razgovore s igračima, a odrađena je video-analiza protivnika. Selektor Baždarević još nije odlučio sa kakvom formacijom se predstaviti mnogo jačem protivniku. Vrlo je moguće da će Meša odustati od formacije sa dva centralna napadača, te će pokušati igrati nešto prirodnijim sistemom 4-2-3-1.

Osim situacije u bh. taboru, mnogo se pažnje posvećuje i Belgijancima, odnosno kakav će tim Roberto Martinez izvesti na "Grbavici". Ekspedicija "crvenih đavola" danas stiže u Sarajevo, a po dolasku u glavni grad BiH biće poznato hoće li Martinez imati na raspolaganju Romelu Lukakua, koji je ove sezone već postigao 15 golova iz 12 utakmica.

"Lukaku je trenirao odvojeno. Konačnu odluku donijećemo u petak. On želi igrati, ali za to mora biti u potpunosti oporavljen. U kontaktu smo sa Junajtedom, kojeg nećemo sigurno prevariti", rekao je Martinez o stanju napadača Mančester junajteda. Bilo je dosta dileme i oko Maruana Felainija, čiji je nastup mnogo izvjesniji nego njegovog saigrača iz Junajteda.

"Felaini se osjeća sve bolje i mislim da će biti spreman za subotu", dodao je selektor Belgije. Zanimljivo je da će s ekipom doputovati i Aksel Vicel, iako sjajni veznjak zbog crvenog kartona neće moći igrati.

"Gostovanje Bosni i Hercegovini je najteže gostovanje u našoj grupi i pravi test za našu ekipu", izjavio je Vicel.

Meč BiH i Belgije je u subotu na stadionu "Grbavica" od 18 sati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije