Fudbal

Džerard ne prašta iz penala

Džerard ne prašta iz penala
Džerard ne prašta iz penala

Titulu čekanu 24 godine ove sezone bi mogao da osvoji Liverpul, a ka tom cilju vodi ih Stiven Džerard, koji je u pobjedi nad Vest Hemom (2:1) postigao dva gola iz penala i postao treći najefikasniji "penaldžija" u istoriji Premijer lige, ali i šesti najbolji strijelac u istoriji "redsa".

Iskusni vezista je ove sezone čak 10 puta bio strijelac sa bijele tačke i po tome je najbolji u Evropi trenutno. Ukupno je postigao 30 pogodaka sa bijele tačke u Premijer ligi i na vječnoj listi se nalazi iza Alana Širera, koji je bio strijelac 56 puta, i Franka Lamparda, koji je 43 puta matirao protivničkog golmana iz penala. S obzirom na to da ima 33 godine, teško da će napredovati na ovoj listi, ali se nalazi samo korak iza rekorda Premijer lige kada je jedna sezona u pitanju. Naime, rekord Premijer lige drži Endi Džonson, koji je u dresu Kristal Palasa u sezoni 2004/05 postigao 11 pogodaka sa bijele tačke. Nakon dva gola protiv "čekićara" Džerard je izbio na šesto mjesto najboljih strijelaca Liverpula i stigao je do cifre od 173 pogotka i tako je prestigao Kenija Dalgliša, koji ima pogodak manje. Najbolji strijelac kluba je Jan Raš, koji je pogađao 346 puta.

Kada su u pitanju "penaldžije" iz najjačih evropskih liga, Džerard drži prvo mjesto ispred Alfreda Finbogasona iz Herenvena, koji je postigao devet pogodaka, i Sejada Salihovića, reprezentativca BiH i člana Hofenhajma, koji je iz penala bio precizan osam puta ove sezone. Na listi ispod petog mjesta se nalaze i po mnogima tri trenutno najbolja igrača svijeta Lionel Mesi (Barselona), Kristijano Ronaldo (Real Madrid) i Zlatan Ibrahimović (PSŽ), koji su postigli po šest pogodaka.

"Redsi" igraju sjajno ove sezone i da su trenutno u najboljoj formi u Premijer ligi govori i prvo mjesto na tabeli sa dva boda više od Čelsija i četiri od Mančester Sitija, sa kojim će igrati narednog vikenda na "Enfildu". Iako je Liverpul prvi, u najboljoj poziciji nalazi se Siti, koji ima dva meča manje od "plavaca" i "redsa". Ova trojka će, po svemu sudeći, da se bori za titulu do posljednjeg kola, a ima ih još pet.

Rezultati: Vest Hem - Liverpul 1:2, Everton - Arsenal 3:0. Poredak: Liverpul 74, Čelsi 72, Mančester S. 70 (-2), Arsenal 64...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije