Fudbal

FK Borac: Gradski stadion vraćaju gradu Banjaluka

FK Borac: Gradski stadion vraćaju gradu Banjaluka
FK Borac: Gradski stadion vraćaju gradu Banjaluka

BANJALUKA - Nakon što je ranije ostao bez predsjednika i direktora, Fudbalski klub Borac je na večerašnjoj sjednici Skupštine ostao i bez Nadzornog odbora i direktora marketinga.

Draško Ilić, predsjednik Borca u ostavci, kazao je da je Borac postao "predmet odstrela čelnika Fudbalskog saveza RS" i da nije imao njihovu podršku, ponovivši da je dug FK Borac oko 13,5 miliona KM.

Skupština je donijela nekoliko zaključaka, među kojima se ističe da je jedini spas za Borac donošenje zakona o sportu po hitnoj proceduri. Takođe je predloženo donošenje odluke od strane nadležnih institucija o otpisu svih poreskih dugovanja sportskih klubova, jer su realno nenaplativa.

Traži se i regulisanje imovinskih pitanja oko infrastrukture.

Borac je definitivno ostao bez predsjednika Upravnog odbora i predsjednika Skupštine, pri čemu Draško Ilić ostaje član Skupštine. Naime, niko se nije prijavio da konkuriše za ova mjesta.

U tehničkom mandatu će nastaviti djelovanje Robert Zrilić, kao direktor kluba, i Siniša Račić, kao direktor društva za marketing.

Oformljena je Radna grupa u sastavu: Milan Granula, Draško Žarić, Goran Đukić, Goran Talijan i Oliver Gačić. Oni će biti spona sa potencijalnim novim rukovodstvom.

"Nakon nekoliko mjeseci upozoravanja, ponuđenje ostavke, zatim i podnesene, na žalost zbog nemogućnosti da nekoga 'isprovociramo' da se uhvati u koštac sa problemima u Borcu, bio sam prinuđen da sazovem sjednicu Skupštine. Mislio sam da će biti prijedloga, da će neko željeti da bude predsjednik, ali to se nije desilo. Imao sam samo jednu mogućnost, da klub ne ostavim obezglavljen jer sam to i obećao. Ostala su dva direktora u tehničkom mandatu, koja će obavljati administrativne poslove dok ne budu izvršili primopredaju. Želimo da i oni jednog dana odavde odu čisti sa položenim računima, kao što sam ja to uradio večeras", rekao je Ilić i dodao: "Insistiraću na donesenim zaključcima. To će btii moja najveća borba za ovaj klub, ali ne samo za Borac, već i za sport."

Ilić je istakao da Borac može da spasi samo Zakon o sportu, koji je još u proceduri.

"Radna verzija Zakona o sportu postoji, radio sam na tome da uđe u proceduru usvajanja, ali još se čeka zeleno svjetlo", rekao je Goran Raca pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, koji je i član Skupštine banjalučkog kluba.

Ilić se osvrnuo i na još jedan zaključak sa sjednice.

"Donijeli smo i odluku da se Gradski stadion vrati gradu Banjaluka u nadležnost, jer Borac nema mogućnost da njime gospodari. Borcu je limitirano korištenje i struje i vode; prije nekoliko dana smo imali isključenje električne energije. Potpisali smo reprogram duga, za koji nemamo sredstava da plaćamo. Nema razloga da grad ne prihvati stadion, jer je on njen vlasnik", istakao je Ilić.

On je podsjetio da stadion koriste mnogi klubovi, da samo Borcu stižu računi i da oni na godišnjem nivou iznose oko 650.000 KM, a da iz budžeta grada dobija od 200.000 do 250.000 KM.

"Članovima radne grupe ću predložiti da komuniciraju sa svim granskim savezima, košarkaškim, rukometnim, plivačkim, bokserskim... jer je sport ugrožen ako se ne poduzmu neke aktivnosti. U našim zaključcima su upravo novodi onoga što bi trebalo da se uradi. Sa tim bremenom koje bi se skinulo sa sporta, on ima šanse da bude dobra podloga za vrhunske rezultate", zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije