Fudbal

I blato je po propisima

I blato je po propisima
I blato je po propisima

Zvijezda i Sarajevo odigrali su meč u Gradačcu na terenu koji je više ličio na kaljugu nego na sportsko borilište, a nejasno je zašto ovaj dvoboj nije bio odložen i gdje je granica regularnosti takmičenja u ovakvim uslovima.

"Na televiziji je djelovalo da je utakmica odigrana na ivici regularnosti kada su u pitanju uslovi na terenu", kaže Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenje N/FS BiH.

Iako se sa ovom Pilavovim mišljenjem vjerovatno slažu svi koji su vidjeli inserte ili slike sa stadiona "Banja Ilidža", Pravilnik N/FS BiH kaže da je sve bilo po propisima.

"Sudija je konačnu odluku da se meč odigra donio vjerovatno uz konsultaciju sa delegatom i sudijskim posmatračem, odnosno predstavnicima klubova. Vjerujem da je uvažen i stav klubova, jer prema mojim nezvaničnim informacijama, jedna ekipa je htjela da igra, druga nije, ali su kasnije obje prihvatile", kazao je Pilav.

Glavni arbitar Edin Jakupović iz Bihaća prema propozicijama je mogao susret odgoditi i za 24 sata, a ukoliko ni tada nisu stvoreni uslovi, novi termin bi odredio Komitet za takmičenje.

Da stvari budu zanimljivije, mnogi tvrde da je upravo stadion u Gradačcu jedan od boljih u BiH. Tome u prilog ide i činjenica da je upravo na "Banji Ilidži" u maju prošle godine reprezentacija BiH odigrala jednu pripremnu utakmicu pred učešće na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ostaje nejasno kako je teren ovog sportskog zdanja dospio u tako loše stanje i postavlja se pitanje da li je, osim prirodnih sila, još nešto uticalo da se za kratko vrijeme pretvori u kaljugu

"Da, svi se sjećamo da je reprezentacija igrala jedan meč u Gradačcu. Bio sam na tom meču i ono što mogu reći da je teren bio vrhunski. Jedan od boljih u Premijer ligi, jer sigurno nijedan selektor ne bi odveo igrače da treniraju na lošem travnjaku u pripremama za Mundijal. Ja ne znam zaista šta se desilo sada. Da li je na tom stadionu trenirano proteklih dana ili je neki drugi razlog, teško je reći", kazao je Pilav.

On naglašava da je Nogometni/Fudbalski savez BiH u proteklom periodu uložio maksimalne napore i sredstva za poboljšanje infrastrukture na bh. fudbalskim terenima.

"N/FS BiH je u posljednjih godinu i po dana dodijelio milion i po eura za poboljšanje infrastrukture. Riječ je o sredstvima UEFA het-trik programa, koja su odlukom Izvršnog odbora preusmjerena u poboljšanje infrastrukture trenutnih premijerligaša i pet klubova koji su igrali u bh. eliti minulih nekoliko godina, a sada su u prvim ligama RS i FBiH. Znači, 21 klub je dobio sredstva. Oko 90.000 eura dobili su klubovi koji su u kontinuitetu u Premijer ligi, a ostali nešto malo manje", objasnio je Pilav.

Osim iz kase Saveza, osnosno UEFA, pomoć klubovima predviđena je bila i iz budžeta lokalnih zajednica.

"Opštine su bile dužne da ulože isto toliki iznos. Neki klubovi su se opredijelili da ta sredstva potroše u rekonstrukcije svlačionica, neki u teren, neki su izgradili pomoćna igrališta...", rekao je Pilav.

Iako sve ekipe, izuzev Mladosti iz Velike Obarske, imaju urednu licencu za odigravanje mečeva na svom stadionu, prećutna je činjenica da jedino "Bilino polje" ispunjava sve standarde. Stručnjaci tvrde da čak i stadioni, odnosno tereni u Mostaru i Širokom Brijegu, gdje su puno povoljniji vremenski uslovi, nisu na vrhunskoj razini.

Težak teren za igru tradicionalno je i u Banjaluci, gdje djetelina i gliste predstavljaju veliki problem. Robert Zrilić, direktor Borca, istakao je da čelnici kluba imaju u planu osvježavanje terena na kraju sezone te da je postavljanje novog busena i terena trenutno velika investicija.

"Na kraju sezone ćemo da osvježimo teren i za to će nam biti potrebno od 2.500 do 3.000 KM i na sve načine ćemo pokušati da se riješimo djeteline i glista. Da bismo trajno riješili problem, morali bismo da uložimo oko 70.000 evra. Prema informacijama koje imam iz Grčke, cijena za promjenu busena i terena je 10 evra po kvadratu", rekao je direktor "crveno-plavih", koji je dodao da N/FS BiH dosta pomaže klubovima iako stanje terena nije u njihovoj nadležnosti.

Zrilić je nekoliko godina bio arbitar u BH Telecom Premijer ligi BiH i ističe da je sa njegovog stanovišta meč u Gradačcu bio na rubu regularnosti.

"U Gradačcu nisu postojali uslovi za igru, ali uvijek je bolje da se meč odigra da se ne bi ostavljali repovi", kazao je Zrilić, koji je kratko odgovorio na pitanje do kada će to biti tako jer se rizikuje teža povreda igrača:

"Takva smo zemlja i tako funkcionišemo."

Kodro: Najgori teren ikad

U kakvim se uslovima igralo u Gradačcu, valjda najbolje govori komentar Mehe Kodre, šefa stručnog štaba tima sa "Koševa", nekadašnjeg prvotimca Barselone.

"Ne znam da li sam ikada u karijeri odigrao na gorem ili sličnom terenu. Ne sjećam se zaista. Možda nekad na počecima u nekim omladinskim kategorijama, ali ne vjerujem da je bilo baš ovako", kazao je Kodro.

Dvostruki strijelac Leon Benko mislio je da će meč biti odgođen, dok je strijelac vodećeg gola Amer Bekić jedan od rijetkih kojeg nije pretjerano iznenadila kaljuža "Banje Ilidže".

"Iskreno, dok sam bio u Slobodi, igrao sam na lošijim terenima od onog u subotu u Gradačcu. Tako da mi blatnjav teren nije predstavljao pretjerano tešku situaciju", kaže Bekić.

Sutra žrijeb Kupa

Žrijeb parova četvrtfinala Kupa BiH biće održan sutra u 13 sati u hotelu "Park" u Vogošći. U bubnju će se naći kuglice sa imenima Veleža, Širokog Brijega, Borca, Mladosti, Zvijezde, Zrinjskog, Olimpica i branioca naslova Sarajeva. Prvi mečevi četvrtfinala na rasporedu su 11. marta. Revanši su sedam dana kasnije, polufinale je 15. i 29. aprila, odnosno finale 20. i 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije