Fudbal

Meiva poginuo štiteći djevojku

Meiva poginuo štiteći djevojku
Meiva poginuo štiteći djevojku

Velika tragedija zadesila je južnoafrički fudbal pošto je Senzo Meiva (27), golman nacionalnog tima ove zemlje, ubijen u Johanesburgu kada su tri razbojnika pokušala da opljačkaju kuću njegove djevojke Keli Kumalo.

Meiva je ubijen nakon što su dvojica pljačkaša ušla u kuću njegove djevojke tražeći mobilne telefone, novac i druge vrijedne stvari. Jedan pljačkaš je okrenuo oružje prema njegovoj djevojci, zbog čega ju je Meiva pokušao zaštititi. Razbojnik ga je upucao u prsa, nakon čega su sva trojica pljačkaša, od kojih je jedan čekao vani, pobjegla. Golmana Južne Afrike su proglasili mrtvim nakon što ga je vozilo Hitne pomoći prebacilo u bolnicu.

Meiva je cijelu karijeru proveo u redovima Orlando Pajratsa, za koje je u devet sezona nastupio preko 100 puta i odnedavno je od trenera Vladimira Vermezovića dobio kapitensku traku. Prošle je godine prvi put nastupio za reprezentaciju, a posljednji susret odigrao je protiv Konga u kvalifikacijama za Afrički kup nacija, koji se igra naredne godine. U tom meču je ponio kapitensku traku pošto na terenu nije bilo Itumelenge Kunea.

"Ovo je veliki gubitak, kako god gledali na to, za Senzovu porodicu, Orlando Pajratse i cijelu naciju", rekao je Irvin Koza, predsjednik kluba iz Južne Afrike.

Policija Južne Afrike je prvi put prekršila protokol o objelodanjivanju važnih informacija na društvenim mrežama, te je na Twitteru obavijestila javnost o pogibiji Meive. Prema navodima policije, u kući nije bilo više povrijeđenih, što znači i da je Keli Kumalo, popularna južnoafrička pjevačica i glumica, bez povreda.

"Dvojica su ušla u kuću i tražila vrijedne stvari. Senzo je probao da zaštiti Keli jer je jedan od pljačkaša držao pištolj okrenut prema njoj", izjavio je Sizakele Nkosi-Malubane, lokalni šef bezbjednosti, i dodao:

"Moramo da prekršimo normalan protokol. Možemo da potvrdimo da je golman Južne Afrike upucan i, nažalost, konstatovana je njegova smrt po dolasku u bolnicu".

Lokalne vlasti još traže počinioce i nude 14.000 dolara za bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do njihovog hapšenja. Mediji u Južnoj Africi pišu da je više od 17.000 ljudi ubijeno od aprila 2013. do marta 2014. godine, što je porast za oko 800 osoba u odnosu na godinu dana ranije.

Meiva je u subotu veče odigrao posljednji meč za Pajratse i to u trijumfu nad Ajaks Kejptaunom sa 4:1 u četvrtfinalu Liga kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije