Fudbal

Mesi iz dana u dan oduševljava fudbalski svijet

Mesi iz dana u dan oduševljava fudbalski svijet
Mesi iz dana u dan oduševljava fudbalski svijet

Generacijama unazad fudbal je imao velemajstore koji su potezima, golovima, asistencijama uveseljavali sve ljubitelje ovog sporta. Današnja generacija ima čast da uživa u čarolijama Lionela Mesija, za kojeg mnogi smatraju da je najbolji igrač u istoriji.

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala igra omalenog fudbalera u posljednjih nekoliko sezona u dresu Barselone. Srušio je i sigurno će da sruši još mnoge rekorde, a tek je ušao u 25. godinu života. Iz sezone u sezonu pokazuje da nije došao do maksimuma i da najbolje partije tek mogu da se očekuju. Prvi dio sezone se polako približava kraju, a Argentinac je već stigao do nevjerovatne cifre od 29 golova u 25 odigranih mečeve u svim takmičenjima za Barselonu. Nakon saigrača Pedra Rodrigeza, postao je drugi igrač u istoriji fudbala koji je postigao golove u svih šest takmičenja u jednoj sezoni. Ovom podatku treba dodati da u svim takmičenjima, osim evropskog Superkupa, ima prosjek veći od jednog gola po utakmici. Ako se ova sezona čini nevjerovatnom, onda treba pogledati u prošlu i dobro se zamisliti koji superlativ staviti ispred njegovih partija. Računajući ovu i prošlu sezonu, Mesi je u 81 utakmici postigao ni manje ni više nego 82 pogotka. Podatak dovoljan da skromni dečko iz Rozarija skoro na svim stadionima bude dočekan aplauzima i divljenjem.

Prvi dio sezone se polako približava kraju, a Argentinac je već stigao do nevjerovatne cifre od 29 golova u 25 odigranih mečeve u svim takmičenjima za Barselonu

"Odrastao sam kopirajući Maradonine poteze, a moj sin u kući trči s loptom i viče 'Mesi, Mesi'", rekao je Huan Roman Rikelme, jedan od najboljih argentinskih fudbalera u proteklom periodu.

Nekada se klicalo Peleu, Maradoni, Ronaldu, Ronaldinju, a seriju čarobnjaka iz Latinske Amerike nastavio je upravo Mesi. Teško je biti najbolji u grupi zvijezda, što je njemu pošlo za rukom, ali ne može se reći da igra Barselone zavisi od njegove inspiracije.

Jedini fudbaler koji u ovom trenutku može da mu parira je Kristijano Ronaldo, koji takođe nemilosrdno trese mreže protivnika, ali velika razlika između njih dvojice je uloga u klubu. Kada ne ide Ronaldu, tada ne ide ni Realu, dok u slučaju indisponiranosti Mesija uvijek ima neko ko će da ga zamijeni.

O Mesijevom treneru Pepu Gvardioli najbolje govori podatak da je od 2008, kada je preuzeo klub, osvojio čak 13 trofeja, što nijednom treneru nije uspjelo.

Jedinstven

Koliko je Lionel Mesi jedinstven u svijetu fudbala govori i podatak da je bio strijelac u finalu svakog takmičenja u kojem je zaigrao. To nikada nikome nije uspjelo i vjerovatno će proći još dosta vremena dok mu se neko ne pridruži.

 

1

pogodak od 17, koliko je postigao u Primeri ove sezone, Mesi je zabilježio na gostujućim mečevima.

 

Pujol garant uspjeha

Barselona nije izgubila posljednje 44 utakmice u kojima je igrao Karles Pujol. U posljednjih sedam utakmica koje su Katalonci izgubili nije bilo Pujola. S Lionelom Mesijem gube, ali s kapitenom nikad.

 

Mesijeva statistika u sezoni 2011/2012.

takmičenje                                utakmica           golova            asistencija

UEFA Superkup                          1                      1                      -

Klupsko svjetsko prvenstvo      2                      2                      1

Španski Superkup                    2                        3                      2

Liga šampiona                          5                      6                      3

Primera                                      16                    17                    7

 

Vilja operisan

David Vilja, napadač Barselone, u ponedjeljak je operisao lijevu potkoljenicu i pred njim je dug proces oporavka, ali nada se da na neće čekati dugo. Procjena je da ga očekuje između četiri i pet mjeseci oporavka, ali postoje i velike šanse da preskoči Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Poljskoj i Ukrajini.

"Uz puno rada i uz pomoć ljudi iz okruženja, vidjećete me na terenu ubrzo. Vidjećete me da uživam kao prije", izjavio je Vilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije