Fudbal

Najstariji navijač Srbije na SP u Rusiji: Deda Žare bodri "orlove" u Moskvi

Najstariji navijač Srbije na SP u Rusiji: Deda Žare bodri "orlove" u Moskvi
Foto: N.N. | Najstariji navijač Srbije na SP u Rusiji: Deda Žare bodri "orlove" u Moskvi

Uz Milorada Mažića iz Vrbasa, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji biće još jedan fudbalski sudija iz Srbije - Žarko Popović iz Kule, koji će, međutim, biti u ulozi navijača, na meču "orlova" protiv Brazila 27. juna u Moskvi.

Popović je, zvanično, za odlazak na Mundijal izvučen iz bubnja, ali vjeruje da ipak nije slučajno odabran. Popularni Žare ima 81 godinu i biće najstariji navijač reprezentacije Srbije.

"Konkurs za kupovinu ulaznica trajao je do 31. januara, a delila ih je direktno FIFA. Stadion Spartaka, na kojem ću bodriti naše momke, ima 45.360 mesta, tako da nam je odobreno oko 3.500 karata. Pošto je bilo mnogo više prijavljenih, odlučivao je bubanj, ali mislim da su meni učinili privilegiju zbog godina - kaže Popović.

Pored ulaznice, za odlazak u Moskvu trebalo je obezbijediti i navijački pasoš, koji je dobio u Ruskom domu u Beogradu, a kao poklon i navijački šal.

Iako je šest decenija u fudbalu, kao sudija i funkcioner, Žare dosad nije bio ni na jednom Mundijalu, a u Rusiji je posljednji put boravio prije 30 godina, kao mašinski inženjer i rukovodilac u Fabrici armatura "Istra" u Kuli. Prije toga je 1967. godine u Rusiju putovao turistički svojim fićom.

"Fićom sam išao i na finale Kupa šampiona u Belgiju, gde je 11. maja 1966. Partizan igrao protiv madridskog Reala i izgubio sa 2:1, iako je vodio", priča Popović.

 

On nikada nije krio da je navijač crno-bijelih, ali ističe da zbog toga nije bio pristrasan kao sudija.

"Arbitri su ispunjavali karton, u kojem je bila i rubrika za koga navijamo. Kad ne bismo navijali za neki klub, bilo bi pitanje otkud mi uopšte u fudbalu. To ne znači da sam Partizanu gledao kroz prste, jer su za mene na terenu postojala samo dva ravnopravna protivnika", navodi Popović.

Pravdu je dijelio 16 godina na više od 700 mečeva, a prvi je 2001. u tadašnjoj SCG dobio zvanje sudije profesora. Obučio je više od 500 sudija u školi koju i danas vodi u Kuli i bio mentor mnogim arbitrima u bivšoj Jugoslaviji. Napisao je knjigu "Pravila fudbalske igre", čije će treće izdanje izaći poslije SP u Rusiji.

Idemo u osminu finala

Popović je ubijeđen da će Srbija proći u osminu finala SP. Predvidio je da će "orlovi" pobijediti Kostariku, ali su mu prognozu pokvarile "karioke" remijem protiv Švajcarske.

"Računao sam da će Brazil dobiti obe utakmice i protiv nas izvesti rezerve, tako da mi, uz neriješeno sa Švajcarskom, prođemo grupu, ali bez obzira na sve, mi idemo dalje" ne sumnja Žare da će se radovati u Moskvi.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije