Fudbal

Navijači Sarajeva osuđeni na 47 mjeseci zatvora zbog nereda u Širokom Brijegu

Navijači Sarajeva osuđeni na 47 mjeseci zatvora zbog nereda u Širokom Brijegu
Navijači Sarajeva osuđeni na 47 mjeseci zatvora zbog nereda u Širokom Brijegu

ŠIROKI BRIJEG - Deset navijača FK "Sarajevo" osuđeno je danas pred Opštinskim sudom u Širokom Brijegu na ukupno 47 mjeseci zatvora, jer su bili dio grupe navijača koji su zajedničkim djelovanjem počinili paljevinu, oštetili imovinu većeg obima, te počinili druga teška nasilja napadom na ovlaštena službena lica prije utakmice NK "Široki Brijeg" - FK "Sarajevo" 4. oktobra 2009. godine.

Predsjednik ovog suda Franjo Ravlija osudio je Mirzu Sokolovića na deset mjeseci, Zlatana Husića na devet, Aldina Poparu na pet, Edina Trukića i Adisa Ahmetagića na po četiri mjeseca, a Zlatana Gačića, Vedada Zubetljaka, Muhameda Grbu, Edina Memića i Mirzu Šiljkovića na po tri mjeseca. Faruk Džanko je oslobođen svih optužbi.

''Oni su proglašeni krivima zato što su 4. oktobra 2009. godine u 15.10 u grupi od više stotina navijača odmah pri kupovini karata za utakmicu napali prodavača, nakon čega su kamenjem i bakljama napali policiju, sukobili se s građanima, zapalili policijsko vozilo, uništili više policijskih, ali i vozila građana te uništavali drugu imovinu'', rekao je Ravlija.

On je naveo da je epilog navijačkih nereda 30 povrijeđenih policajaca, 14 građana, zapaljeno policijsko vozilo, oštećeno sedam policijskih i 11 vozila građana, kao i 14 poslovnih prostora.

Prije utakmice NK "Široki Brijeg" - FK "Sarajevo" 4. oktobra 2009. godine došlo je do masovnih navijačkih nereda u kojima je život izgubio navijač FK Sarajevo Vedran Puljić /24/, a više osoba je ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije