Fudbal

Navijači prazne kase bh. premijerligaša

Navijači prazne kase bh. premijerligaša
Navijači prazne kase bh. premijerligaša

Kasa Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH nakon regularnog dijela Premijer lige BiH i utakmica Kupa BiH biće bogatija za 115.000 KM. Disciplinska komisija N/FS BiH je tolikim iznosom kaznila 10 klubova Premijer lige zbog propusta u organizaciji utakmica. Jedina dva kluba koja su prošla bez kazni su Krupa i Metalege.

Klubovi su najviše kažnjavani zbog divljanja vlastitih navijača te korištenja pirotehničkih sredstava. Kazne su upisivane i zbog distribucije alkohola na nekim stadionima, a bilo je i skandiranja političkih slogana, kojih je, na sreću, sve manje na bh. stadionima.

Ubjedljivo na prvom mjestu što se tiče kazni je Sarajevo. Disciplinci su skoro svakog vikenda bilježili propuste od strane tifoza "bordo" tima, koji će nakon dosadašnjih 26 utakmica u svim takmičenjima biti kraći za 40.500 KM. Rekordnu kaznu Sarajevo je platilo u prvom kolu protiv Željezničara, i to u iznosu od 10.000. Tada su navijači, osim baklji, izazvali i prekid u trajanju od 16 minuta, čupali stolice, te napravili značajnu materijalnu štetu na stadionu "Grbavica".

Odmah iza Sarajeva se nalazi Zrinjski. Aktuelni prvak BiH će zbog ispada navijača na račun bh. kuće fudbala uplatiti 28.000. Na vrhu se nalazi i Željezničar sa 17.500 KM.

Debitanti u ovoj sezoni u elitnom rangu, Krupa i Metalege, pokazali su svima kako se mogu organizirati utakmice bez ijednog ispada. Zasluga za to pripada njihovim navijačima koji nisu napravili niti jedan propust, pa DK N/FS BiH nije imala potrebu da izrekne niti jednu kaznu ovim klubovima. To se, prije svih, odnosi na Krupu, koja, za razliku od Jajčana, svoje utakmice igra na svom stadionu. Tim sa Vrbasa je, osim rezultatski uspješne sezone, dosta pažnje posvetio organizaciji utakmica, kao i dobroj saradnji s navijačima, koji nisu napravili niti jedan propust.

Kažnjavani klubovi u regularnom dijelu sezone: Sarajevo (40.500 KM), Zrinjski (28.000), Željezničar (17.500), Čelik (8.500), Široki Brijeg (7.500), Sloboda (7.000), Vitez, Radnik (2.000), Mladost, Olimpic (1.000), Krupa i Metalege (0 KM). 

Krupa u Novom Sadu

Fudbaleri Krupe u subotu od 17 časova na novosadskom stadionu "Karađorđe" odigraće kontrolni meč sa domaćom Vojvodinom, članom Superlige Srbije. Ovaj meč je prilika da Banjalučani ostanu u ritmu i tokom reprezentativne pauze u BHT Premijer ligi BiH. Pauzu će da iskoriste i fudbaleri Radnika, koji će u subotu (14 časova) gostovati Partizanu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije