Fudbal

Nezavisne saznaju: Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu?

Nezavisne saznaju: Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu?
Nezavisne saznaju: Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu?

SARAJEVO - Ljubitelji fudbala i navijači Fudbalske reprezentacije BiH mogu zadovoljno da trljaju ruke s obzirom na gotovo izvjesnu mogućnost emitiranja digitalnog HD signala sa Svjetskog prvenstva u fudbalu na državnom emiteru BHRT, saznaju "Nezavisne".

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učiniće sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala koji zbog paprenih aranžmana neće biti u prilici da posjete Brazil i gledaju uživo utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH.

"Početkom januara ide prva faza digitalizacije pet velikih TV centara u BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bihać i Tuzla), a paralelno s tim krenućemo i u proces digitalizacije BHRT-a. Cilj je da digitalni HD signal imamo već sa Svjetskog prvenstva u Brazilu", potvrdio je Hadžić.

On je istaknuo kako se u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon velikih problema s kašnjenjem u procesu digitalizacije u BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH aktivno uključilo "u rješavanje problema".

"S tim u vezi u budžetu za narednu godinu uspjeli smo osigurati sredstva za ove namjene", naglašava Hadžić.

Podsjećamo, studijsko opremanje digitalnom TV opremom Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) već je davno završila i ovaj je javni emiter potpuno spreman za proces digitalizacije, Federalna televizija (FTV) nije puno odmakla, dok je Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT) ovaj problem pokušavala da riješi sve vrijeme.

No, sve su prilike da će i BHRT u predstojećem periodu završiti svoj dio posla s obzirom na to da je nedavno ušla u proces nabavke prenosnih distributivnih uređaja za potrebe glavnog studija upravo radi prelaska na digitalno emitiranje signala.

Pokušali smo tokom protekla dva dana da saznamo nešto više o procesu koji je u toku, ali iz direkcije BHRT-a zbog zauzetosti menadžmenta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Inače, konačni rok za potpuno gašenje analognog signala u zemaljskoj radio-difuziji, koji važi za sve zemlje potpisnice Sporazuma o digitalizaciji, među kojima je i BiH, jeste 17. jun 2015. Do danas je na sistem digitalnog emitiranja prešla većina članica EU iz zapadne Evrope, dok u procesu kasne neke članice iz istočne Evrope.

Kako je do sada više puta naglašeno, ukoliko BiH u krajnjem roku ne ispoštuje preuzete obaveze, može se suočiti sa brojnim administrativnim, ali i tehničkim problemima.

Tender za opremu

Vladimir Marčeta, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a, potvrdio je da je u toku tender za digitalizaciju produkcijske opreme na BHRT-u. 

"Javni servisi sa svoje strane su načinili maksimalne napore, otišli su u kreditna zaduženja, završili projekat digitalizacije i pripremili lokacije (sajtove) za drugu fazu, montažu emisione opreme", kaže Marčeta te podsjeća da je u zastoju već tri godine tender za emisionu opremu, jer je nekoliko tendera oboreno pred Komisijom za žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije