Fudbal

PL: Čelsi gazi, Njukasl četvrti

PL: Čelsi gazi, Njukasl četvrti
PL: Čelsi gazi, Njukasl četvrti

Ekipa Čelsija ostvarila je desetu pobjedu u Premijer ligi, Mančester Siti uz dosta muke prati lidera, dok je u borbi za LŠ sada i Njukas.

Čelsi je rutinski sa 2:0 savladao Vest Bromvič Albion, dok je Siti poslije preokreta savladao Svonsi 2:1, piše B92.

Njukasl je minimalnim rezultatom protiv KPR ostvario četvrtu uzastopun pobjedu, Everton se sa 2:1 nad Vest Hemom vratio u borbu za Evropu, a prvu pobjedu od avgusta ostvario je Burnli.

Novi premijerligaš je sa dva brza gola slavio kod Stouka 2:1, a pogodaka nije bilo samo u duelu Lestera i Sanderlenda. Kasnije se igra derbi 12. kola, Arsenal dočekuje Mančester Junajted.

Čelsi je za pola sata riješio duel sa VBA. Poveo je u 11. minutu preko Dijega Koste koji je iskoristio sjajan centaršut Oskara, primio je loptu grudima na 15 metara i lagano je ubacio u gol. Petnaestak minuta kasnije Sesk Fabregas je ubacio loptu iz kornera, Eden Azar ju je primio na prvoj stativi i sa ivice peterca pogodio donji lijevi ugao.

Kada je pet minuta kasnije Klaudio Jakob dobio crveni karton zbog oštrog faula na ivici kaznenog prostora, VBA je ostao i bez teoretske šanse da se spasi na Stamford Bridžu. Čak su i domaćini bili zadovoljni rezultatom, a jedinu priliku u drugom poluvremenu imao je Nemanja Matić koji je bio u fantastičnoj poziciji u kaznenom prostoru, ali je njegov volej završio za malo iznad prečke.

Siti je uz dosta problema osvojio tri boda protiv Svonsija. Velšani su iznenadili Etihad sjajnim golom u devetom minutu. U situaciji tri na šest, Nejtan Dajer je sjajnim pasom preko štopera Sitija pronašao Vilfreda Bonija, koji je iznenada utrčao u kazneni, primio loptu grudima i lako savladao Kurtuo, te se pogotkom zahvalio klubu na novom ugovoru. Ipak, deset minuta ranije Siti stiže do izjednačenja. Hesus Navas je pronašao Stevana Jovetića na ivici peterca koji šutira iz prve i loptu zakucava u mrežu.

Domaćin je dominirao u nastavku meča, Klišija je pet minuta prije poluvremena sjajnim udarcem pogodio stativu, da bi u nastavku odbrana Svonsija uspijevala da zaustavi silne atake "građana" prije nego što bi njihov golman bio ugrožen. Međutim, nisu odoljeli, pola sata prije kraja Siti stiže do preokreta. Navas je ukrao loptu na sredini terena, pronašao je u kaznenom Fernanda koji je odigrao sjajan pas petom za Jaju Turea koji je u punom naletu prošao pored trojice rivala i loptu po zemlji poslao u mrežu.

Everton je ostvario važnu pobjedu u borbi za Evropu. Nakon dva vezana remija "karamele" su savladale petoplasirani Vest Hem i smanjile zaostatak.Polovinom prvog dijela igre Everton je poslije dva promašaja Nejsmita poveo, Romelu Lukaku je odbitak u kaznenom zakucao pored lijeve stative.

Međutim, domaćin je poslije ovog gola bio neubjedljiv, Vest Hem je čekao svoju šansu, prvo je u finišu poluvremena propustio Endi Kerol, da bi u desetom minutu nastavka ipak uspio da izjednači. Mauro Sarate se našao u dobroj poziciji ispred kaznenog, nije oklijevao već je šutirao snažno, lopta je zakačila Fila Džagjelku i završila ispod prečke.

Ovaj gol je probudio domaćina koji je odigrao znatno agresivnije u narednih 20-ak minuta i to mu je donijelo novi pogodak. Lukaku je povukao sjajnu kontru, pronašao na desnoj strani Samjuela Etoa koji loptu šalje na peterac, gdje je sam bio Leon Osman koji ju je ubacio u mrežu.

Njukasl je u sjajnoj formi, ostvario je četvrtu uzastopnu pobjedu i stigao do mjesta koje vodi u Ligu šampiona. Poslije duge akcije po lijevoj strani, Sami Ameobi pronalazi u kaznenom prostoru Musu Sisoka koji sjajno prima loptu i uz čuvara na leđima brzo je šalje pored desne stative.

Burnli je slavio poslije više od tri mjeseca. Pobjedu na Britaniji donio mu je Dani Ings sa dva gola u roku od 60 sekundi početkom meča. Prvo je iskoristio odbitak poslije gužve ispred gola, a potom ga je u kontranapadu na petercu sjajno pronašao Majkl Najtli 2:0.

Desetak minuta prije kraja poluvremena Stouk se vraća u meč, a Džonatan Volters je smanjio rezultat golom glavom na asistenciju Bojana Krkića. U nadoknadi vremena Tom Hiton je spasao goste poslije šuta Viktora Mozesa, da bi početkom drugog dijela Bojan Krkić gađao za malo pored lijeve stative. To je bila i posljednja ozbiljna šansa na meču, pa je Burnli stigao do tek druge pobjede u sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije