Fudbal

Pola BHT Premijer lige BiH muči pitanje opstanka

Pola BHT Premijer lige BiH muči pitanje opstanka
Pola BHT Premijer lige BiH muči pitanje opstanka

Osam kola ostalo je do kraja BHT Premijer lige BiH, a više od pola ekipa u prvenstvu vodi veliku borbu za opstanak u bh. eliti.

Iako su u igri još 24 boda, već su prežaljeni Vitez, Drina i Rudar Prijedor, a veoma male šanse se daju i Travniku koji ima osam bodova manje od prve ekipe u sigurnoj zoni. Šest ekipa ispada iz lige, a kako stvari stoje šest timova će se do kraja boriti da se nađu iznad crte.

Redom Čelik, Slaviju, Mladost Doboj Kakanj, Vitez, Borac i Olimpic do kraja prvenstva čeka velika borba, a na tabeli ih dijeli samo sedam bodova. U zoni ispadanja su Borac i Olimpic, a sigurna zona im je udaljena samo tri, odnosno četiri boda.

Najviše bodova pred odlučujućih osam kola ima Čelik i to 31, a najmanje Olimpic 24. Najteži raspored, bar na prvi pogled, imaju Mladost iz Doboj Kaknja i Olimpic, koji će za protivnike u četiri meča imati ekipe koje se u ovom trenutku bore za titulu.

U najboljoj formi pred finiš sezone od nabrojanih ekipa je Borac, koji je u posljednjih pet kola osvojio 10 bodova, a u naredna dva kola će odmjeriti snage sa Sarajevom i Zrinjskim. Iako "crveno-plave" čekaju dva teška derbija, Borče Sredojević, trener Banjalučana, vjeruje da to neće biti prekretnica.

"Siguran sam da se sve do posljednjeg kola neće znati sve ekipe koje će ispasti iz prvenstva. Svi znamo da na kraju ispada šest ekipa i biće teško ostvariti cilj. Ne gledamo mnogo na imena rivala i idemo iz meča u meč. Kad završimo susret sa Sarajevom, razmišljaćemo o narednom protivniku", rekao je Sredojević.

Trener Banjalučana istakao je da neće biti "smak svijeta" ukoliko njegov tim ne ostvari dobre rezultate u naredna dva meča jer ima još mnogo bodova do kraja.

"To ne bi bio kraj borbe za opstanak jer dok god postoji i promil šanse - mi ćemo se boriti. Ne želim uopšte da razmišljam o neuspjesima. Nada umire posljednja. Isto tako, i ukoliko ostvarimo obje pobjede borba se ne završava, ali bismo sigurno imali mnogo jači vjetar u leđa pred nastavak prvenstva", jasan je Sredojević.

Ako bi se gledala forma, najveće šanse da izbori opstanak u ovom trenutku, pored Borca, ima i Olimpic, koji će u ovom 23. kolu odmjeriti snage sa Željezničarom, a čekaju ih i teški ispiti protiv Slobode i Širokog Brijega kod kuće, te Sarajeva u gostima.

"Idemo iz meča u meč i nadamo se svim bodovima kod kuće i pokojem u gostima. To bi moglo da bude ključno u borbi za opstanak", kazao je Milomir Odović, trener Olimpica, koji priziva i sreću:

"Kvalitet je uvijek u prvom planu kada se teži postizanju cilja. Međutim, fudbal je igra u kojoj ne pobjeđuje uvijek najbolji. Uz našu težnju da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji i uigraniji, nadam se da će i faktor sreće biti na našoj strani".

Jedan od timova koji je već u sigurnoj zoni, sa velikim šansama da tu i ostane, je Slavija koja će u posljednjih osam kola ući sa novim trenerom Milkom Đurovskim. Do smjene trenera je došlo zbog nešto lošijih rezultata i samo pet bodova u isto toliko kola.

"Mi smo već sada u sigurnoj zoni i tu prednost treba samo održati i nema potrebe praviti atmosferu da smo u teškom položaju. Imamo lepu prednost koju uz podizanje discipline možemo sačuvati do kraja. Ključ svake borbe je da nema kalkulacija i gledanja drugih, već isključivo sebe, a ja želim takvu ekipu", jasan je Đurovski, koji u nedjelju debituje u susretu protiv Zrinjskog.

Raspored Slavija

23. kolo       Slavija - Zrinjski

24. kolo       Čelik - Slavija

25. kolo       Slavija - Rudar Prijedor

26. kolo       Široki Brijeg - Slavija

27. kolo       Borac - Slavija

28. kolo       Slavija - Radnik

29. kolo       Vitez - Slavija

30. kolo       Slavija - Željezničar

Raspored Mladost Doboj Kakanj

23. kolo       Mladost - Široki Brijeg

24. kolo       Sloboda - Mladost

25. kolo       Mladost - Olimpic

26. kolo       Drina - Mladost

27. kolo       Mladost - Travnik

28. kolo       Sarajevo - Mladost

29. kolo       Mladost - Zrinjski

30. kolo       Čelik - Mladost

Raspored Borac

23. kolo       Borac - Sarajevo

24. kolo       Zrinjski - Borac

25. kolo       Borac - Čelik

26. kolo       Rudar Prijedor - Borac

27. kolo       Borac - Slavija

28. kolo       Široki Brijeg - Borac

29. kolo       Radnik - Borac

30. kolo       Borac - Vitez        

Raspored Olimpic

23. kolo       Željezničar - Olimpic

24. kolo       Olimpic - Velež

25. kolo       Mladost - Olimpic

26. kolo       Olimpic - Sloboda

27. kolo       Olimpic - Široki Brijeg

28. kolo       Drina - Olimpic

29. kolo       Olimpic - Travnik

30. kolo       Sarajevo - Olimpic

Raspored Vitez

23. kolo       Vitez - Drina

24. kolo       Travnik - Vitez

25. kolo       Vitez - Sarajevo

26. kolo       Zrinjski - Vitez

27. kolo       Vitez - Čelik

28. kolo       Rudar Prijedor - Vitez

29. kolo       Vitez - Slavija

30. kolo       Borac - Vitez

Raspored Čelik

23. kolo       Rudar Prijedor - Čelik

24. kolo       Čelik - Slavija

25. kolo       Borac - Čelik

26. kolo       Čelik - Radnik

27. kolo       Vitez - Čelik

28. kolo       Čelik - Željezničar

29. kolo       Velež - Čelik

30. kolo       Čelik - Mladost

BHT Premijer liga BiH

Parovi: Subota: Željezničar - Olimpic 16 časova, Velež - Sloboda 16.30, Vitez - Drina 16.30, Rudar - Čelik 16.30, Radnik - Travnik 16.30, Borac - Sarajevo 18.30. Nedjelja: Slavija - Zrinjski 15, Mladost - Široki Brijeg 16.30.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije