Fudbal

Roma oduvala Brajton, Liverpul lako u Pragu

Roma oduvala Brajton, Liverpul lako u Pragu
Foto: Tanjug/AP | Roma oduvala Brajton, Liverpul lako u Pragu

Moglo se očekivati da Liverpul trijumfalno prođe kroz Prag, čak i da bude ubjedljiv protiv Sparte, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će Roma razneti Brajton u paramparčad. Povratak Roberta De Zerbija u domovinu se završio neslavno.

Roma i Liverpul su već u prvim mečevima osmine Lige Evrope praktično riješili plasman u narednu rundu. ‘’Vučica’’ je na Olimpiku do nogu potukla Brajton sa 4:0, dok je Liverpul razbio Spartu u Češkoj sa 5:1. Revanši će biti puke formalnosti.

Osim što je jednom nogom zakoračila u četvrtfinale Lige Evrope, Roma je napravila i veliku stvar za italijanski fudbal. Poznato je da dvije zemlje čiji klubovi ove sezone ostvare najbolje rezultate u Evropi dobijaju po dodatno mjesto u Ligi šampiona. Italijani vode u toj trci, Englezi su im direktni konkurenti i Roma je ovom pobjedom napravila veliku razliku. Samo treba da u revanšu potvrdi prolaz.

‘’Vučica’’ je preporođena od dolaska Danijela De Rosija na klupu umjesto Žozea Murinja, rezultati su sve bolji, a i igra je postala lepršavija, atraktivnija i efikasnija. Sa bivšim kapitenom na klupi Roma ima osam pobjeda na 10 mečeva u svim takmičenjima. A ova protiv Brajtona je najveća i najubjedljivija. Minulog vikenda je dala Monci u gostima četiri komada, a večeras mnogo jačem rivalu isto toliko s tim što je i sačuvala mrežu mirnom zahvaljujući sjajnom Miletu Svilaru. Srpski golman je jedan od De Rosijevih najvećih dobitaka. I večeras je imao dvije fantastične intervencije. Teško Piksiju s ovim "mukama".

De Rosi i Roma su do sada pobjeđivali objektivno slabije rivale, izgubili jedinu veliku utakmicu od Intera i zato je dolazak Brajtona trebalo da bude pravi pokazatelj da li je tim zaista napravio iskorak. Ekipa Roberta De Zerbija je već dugo hit na Ostrvu i u Evropi, igra sjajan fudbal i pogotovo umije da bude nagazna mina za favorite. Ipak, perspektivni Iitalijanski stručnjak je večeras u domovini upao u De Rosijevu zamku. Italija dobija još jednog trenera za budućnost.

Iako su Brajtonu falili pojedini bitni igrači poput Pedra, Mitome ili Milnera, opravdanja za ovakav debakl nema. Jedino objašnjenje je - strašna Roma!

Već poslije dva minuta igre je Brajtonov golman vadio loptu ispod prečke poslije Lukakuovog šuta glavom. Gosti su potom pogodili stativu da bi Paulo Dibala u 13. minutu otvorio veliko veče na Olimpiku koji je bio krcat. Argentinac je izbjegao ofsajd na pas zemljaka Paredesa, zaobišao golmana Stila i pogodio praznu mrežu.

Nakon sat vremena igre, Manćini je povisio na 3:0 nakon što gosti nisu dobro očistili korner, da bi Kristante glavom povisio na 4:0 posle prodora i asistencije odličnog El Šaravija.

Roma je do kraja spustila gas i na Ostrvo donosi četiri gola prednosti što je nenadoknadivo čak i za ekipe poput Brajtona koje umiju da se raspucaju i uhvate protivnika u mašinu kada mu nije dan. ‘’Vučica’’ može da se sprema za četvrtfinale i da sanja o ponavaljanju prošlosezonskog rezultata kada se borila za trofej.

Podjednako ubjedljiv u Pragu je bio Liverpul. Jirgen Klop je promešao karte jer ga u nedjelju čeka derbi sezone protiv Mančester Sitija, ali i ovaj kombinovani tim je bio dovoljan da se deklasira češki tim koji je do sada bio prijatno iznenađenje. Ipak, Liverpul je i sa šarenim sastavom posebna galaksija za Spartu. Klop je ostavio na klupi Van Dajka, Salaha, Soboslaja, nedostajala mu je gomila povređijenih igrača a posebno može da ga raduje izdanje Darvina Nunjeza. Toliko kritikovani Urugvajac je minulog vikenda postigao zlata vredan gol u 98. minutu za pobedu nad Notingemom, a očigledno da mu je on doneo samopouzdanje pa je večeras zasijao u Pragu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Poslije samo šest minuta igre, Aleksis Makalister je golom iz penala otvorio vrata pobjede, da bi potom uslijedio najlepši momenat večeri. Darvin je majstorijom sa 25 metara postigao evrogol za 2:0. Bio je to 1.000 gol za Liverpul u trenerskoj eri Jirgena Klopa.

Imala je Sparta do kraja poluvremena pregršt šansi da se vrati u meč a najbolju je propustio Veljko Birmnačević koji je sa 10 metara promašio prazan gol. Darvin je novi majstoriju sačuvao za sam kraj poluvremena i prelijepim udarcem povisio na 3:0. Drugo poluvrijeme je otvoreno autogolom gostiju, ali su Luis Dijaz i rezervista Dominik Soboslaj dodali po gol i zaokružili ubjedljiv trijumf ‘’Redsa’’. Jedina mrlja u pobjedi gostiju je povreda Ibrahime Konatea koji bi mogao da propusti derbi u nedjelju. Ali raduju eksplozija Darvina Nunjeza i Salahov povratak na teren.

(Mozzart sport)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije