Fudbal

Šampioni sa stilom: Nema više "Neverkuzena"

Šampioni sa stilom: Nema više "Neverkuzena"
Foto: Tanjug | Šampioni sa stilom: Nema više "Neverkuzena"

Od 14. aprila u Njemačkoj više ništa nije isto – okončana je silna dominacija Bajerna, koji je poslije 11 godina sa uzastopno osvajanim titula, konačno svrgnut sa prijestola. I što je najvažnije – u velikom stilu.

Leverkuzen je na pet kola prije kraja na nedostižnih +16, igraće i finale Kupa Njemačke, jednom nogom je već u polufinalu Lige Evrope. Sve to bez izjednog poraza u sezoni!

I što je najvažnije, niko više u Njemačkoj neće moći da se šali da je Leverkuzen "Neverkuzen". Poslije 120 godina postojanja kluba, stigla je prva titula.

Ono što je Alonso uradio, prosto je nevjerovatno

Alonsova karijera počela je u Real Sosijedadu. Za klub sa sjevera Španije igrao je pet godina, od 1999. do 2004.

Iz fudbalske je porodice - njegov otac Periko Alonso osvojio je dvije titule u LaLigi, jednom sa Sosijedadom, drugi put sa Barselonom. Takođe, njegov brat Mikel odigrao je više od 100 utakmica za Sosijedad.

Kao igrač brzo je privukao pažnju velikih klubova, odlikovale su ga inteligencija na terenu, sjajan pregled igre i smisao za asistenciju, kao i sjajan taktički mozak.

"Ja sam Bask, pravi Bask, ali sada pod velikim njemačkim uticajem", rekao je Alonso ranije ove sezone.

Trenersko oko

Od početka je bilo jasno da će Alonso biti idealan materijal da jednog dana bude veliki trener.

Na njegovo formiranje kao igrača, a poslije toga i kao trenera, veliki uticaj imala su dva španska stručnjaka.

Prvi je Rafael Benitez, koji ga je vodio dok je igrao za Liverpul od 2004. do 2009. godine, a drugi Pep Gvardiola sa kojim je sarađivao u Bajernu iz Minhena za koji je igrao od 2014. do 2017.

"Uvijek je bio pametan i analitičnog uma. Kada neke stvari objašnjavate igračima, potrebno je da ih ponavljate. Ćavi je uvijek brzo učio", izjavio je Benitez za Tajms, prenosi b.92.

I Gvardiola o njemu ima samo pozitivno mišljenje.

"On jako dobro razumije igru i ima tu prirodnu radoznalost. On je znao unaprijed šta je trebalo da uradimo da bi se pobjeđivalo u narednim utakmicama", kaže Gvardiola.

Stil igre - posjed, pragmatičnost

Analitički um poslužio je Alonsu kao treneru isto kao što je i kao igraču. Kada je riječ o stilu igre, naglasak na posjedu lopte je jasan. Svako dodavanje ima svrhu, Leverkuzen se trudi da brzo gradi igru kroz sredinu. Spoljni igrači stoje visoko i široko i uključeni su u tranziciju, posebno u kontrama.

Uz sve to, Alonso je pokazao mogućnost da prilagodi svoj stil protivniku, što se najbolje vidjelo u pobijedi nad Bajernom u februaru od 3:0.

Izostavio je desnog spoljnjeg Džeremija Frimponga, vezistu Jonasa Hofmana i napadača Patrika Šika kako bi tim učionio čvršćim, ali uz mnogo brzine u kontri. Iznenadna promjena je potpuno neutralisala prijetnje Bajerna, koji je imao samo jedan udarac na gol i pored dominantnog posjeda lopte.

"Mislim da smo dobro kontrolisali igru, pokušavali smo da nađemo pravi trenutak za pritisak, znali kada treba da sačekamo, ko treba da ima loptu, a ko ne, a defanzivno smo bili izvanredni", rekao je tada Alonso.

Frimpong je u tom meču ušao u igru i postigao treći gol.

"Svi igrači mu vjeruju kada je riječ o našem stilu igre. Može da se vidi na terenu, djelujemo kao srećan tim. Treneri pod kojima je igrao, Karlo Ančeloti i Pep Gvardiola, vidi se njihov uticaj. Kada imate to naravno da ćete biti dobri. On je šef, ali je sjajan momak. Divna osoba", kaže Frimpong.

Zajednička misija

Sa Benitezom u Liverpulu osvojio je prvi pehar Lige šampiona, 2005. u Istanbulu kao igrač Liverpula. Isto je ponovio dok je igrao u Realu pod komandom Karla Anćelotija.

"U smislu menadžerskog posla, Karlo Anćeloti je apsolutni gospodar. Ako pričamo o tome kako treba da se ubijede igrači ili kako da imate dobar odnos sa njima, Anćeloti je gospodar znanja o svemu tome", jasan je Alonso.

U oktobru 2022. kada je preuzeo tim, Leverkuzen je bio u zoni borbe za opstanak. Transformacija koja je uslijedila je nešto spektakularno.

Nije čudo što mnogi žele da ga vide na svojoj klupi, Real, Bajern, Liverpul, mnogo je velikih imena u opticaju, ali njegova je namjera da ostane u Bajeru.

"Ima mnogo razloga za to i mnogo igrača. Sezona je bila sjajna do sada, želimo da nastavimo zajedno. Osećam da sam dio toga", zaključio je trener novog šampiona Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije