Fudbal

Savez moli za podršku reprezentaciji BiH

Savez moli za podršku reprezentaciji BiH
Savez moli za podršku reprezentaciji BiH

SARAJEVO - Povodom posljednjih dešavanja u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine nakon poraza u prijateljskoj utakmici od Egipta, rukovodstvo Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH izrazilo je podršku stručnom štabu i igračima, od kojih "očekuje maksimalnu ozbiljnost i odgovornost".

Navijači su zamoljeni za strpljenje i razumijevanje, što su uslovi za stvaranje povoljnog ambijenta uoči priprema za Svjetsko prvenstvo.

Nogometni/Fudbalski savez BiH, kako se navodi, aktivan je u kontinuitetu uključen u rješavanje određenih nesuglasica i problema.

"Ne želimo negirati da postoje različita mišljenja i mimoilaženja, ali ne možemo prihvatiti da postoje problemi u obimu koje nismo u stanju prevazići i riješiti, niti možemo prihvatiti da svaki sastanak i razgovor sa različitim stavovima možemo tretirati kao sukob. Moramo prihvatiti činjenicu da istorijski plasman naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil predstavlja ostvarenje sna brojnih generacija navijača i igrača. Vrhunskim rezultatima u proteklim kvalifikacijama za Mundijal, ova generacija 'Zmajeva' je, ne samo našla mjesto u svjetskoj eliti, nego su prvi put ušli u grupu nosilaca u kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Nema sumnje da najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju igračima i stručnom štabu A selekcije, ali i svim navijačima, medijima, kao i rukovodstvu Saveza koji su pružali maksimalnu podršku našem timu i osigurali optimalne uslove za pripreme, na nivou najboljih svjetskih selekcija. Isto tako moramo se složiti da ovu sjajnu generaciju na terenu predvodi kapiten Emir Spahić i jedan od najzaslužnijih igrača Edin Džeko, a sa klupe šef stučnog štaba Safet Sušić, zvanično proglašen najboljim fudbalerom svih vremena na našim prostorima. Da li želimo ili ne, ali moramo priznati da je to najbolje što imamo u ovom trenutku, kao i istinu da je A selekcija rijetka svjetla tačka u životu BiH", saopšteno je iz Saveza.

Dodaje se da su plasmanom na SP reprezentativci BiH na još viši nivo podigli letvicu očekivanja sportske javnosti, zbog čega je, kako smatraju, ishod utakmice u Insbruku predstavljen kao izraziti neuspjeh.

Iz Saveza ne žele osporiti postojanje određenih nesporazuma u repezentaciji, ali ocjenjuju kako nesporazumi nisu u obimu u kojem su predstavljeni, nego da se radi o različitim mišljenjima i stavovima po pitanjima o kojima se razgovaralo.

Rukovodstvo Saveza, kako je navedeno, angažovaće sve svoje resurse da pokrene dijalog i pronađe rješenja ovih nesuglasica.

"S tim u vezi, N/FSBiH je preduzeo niz aktivnosti oko usaglašavanja različitih stavova u okviru pojedinačnih uloga, zaduženja i nosilaca funkcija. Tako je u proteklom periodu konstantno razgovarano, seriozno i kontinuirano se pratila i analizirala svakodnevna aktivnost, sa željom da različita mišljenja i istupi ne ugroze zajedničke ciljeve i nanesu što manju štetu kolektivu. Osim toga, Komitet za hitnost N/FSBiH, na sjednici održanoj 13. marta, raspravljao je o ovoj temi, ali su kontinuirano obavljene i konsultacije sa članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, koji su dali značajan doprinos u analizi stanja i modeliranje plana realizacije projekta 'Brazil 2014', uključujući i iznalaženje najboljih rješenja za prevazilaženje određenih nesporazuma. Evidentno je da Savez i A selekcija prolaze put do jednog velikog takmičenja kojim do sada nije koračala i da je pred svima veliki izazov koji zahtijeva puno razumjevanja, tolerancije i zajedništva, bez isticanja bilo kakvih individualnih interesa. Reprezentacija je naš glavni cilj i svi u Savezu moraju biti u funkciji ostvarenja definisanih ciljeva i provođenja zacrtanih planova", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije