Fudbal

Sedam "zmajeva" neće u Japan

Sedam "zmajeva" neće u Japan
Sedam "zmajeva" neće u Japan

BANJALUKA- Miralem Pjanić, Edin Džeko, Asmir Begović, Emir Spahić, Muhamed Bešić, Edin Višća i Ervin Zukanović neće putovati sa ostatkom reprezentacije BiH na Kirin kup u Japan.

Odlučeno je ovo nakon sastanka u Sent Galenu, na kojem je selektor Mehmed Baždarević uz pomoć predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH Elvedina Begića pokušao da ugasi navodni bunt pojedinih igrača koji su takođe željeli izbjeći daleko putovanje u zemlju Izlazećeg sunca i umjesto toga otići na odmor.

Bura se desila nakon nedjeljne prijateljske utakmice u Švajcarskoj u kojoj su "zmajevi" poraženi od Španije sa 1:3. Rezultat je možda mogao biti i drugačiji da bh. tim krajem prvog poluvremena zbog crvenog kartona nije ostao bez Emira Spahića. Počelo je koškanjem Ognjena Vranješa i Davida Silve, a onda je prišao Cezar Azpilikueta, kojeg je Spahić uradio rukom po licu, a to isto je učinio i Sesku Fabregasu.

"Nema opravdanja za takvo nešto. To nam je poremetilo plan igre i plan izmjena. To mora biti snaga i treba sačuvati nerve i misliti samo o reprezentaciji", rekao je Baždarević komentarišući Spahićevo ponašanje koje je izazvalo dosta reakcija.

Bivši kapiten bio je strijelac prekrasnog i jedinog gola za BiH na ovoj utakmici, a nakon utakmice mnogima i dalje nije jasno zbog čega se nije radovao kada je zatresao mrežu. Po društvenim mrežama krenule su diskusije o utakmici, a spominje se i to da su neki fudbaleri možda unaprijed tražili alibi za neodlazak u Japan ili nešto drugo. Tako je prva zvijezda bh. tima i aktuelni kapiten Edin Džeko uz salvu zvižduka ispraćen sa terena u 21. minutu.

Međutim, iz njegovog PR tima danas su obrazložili da je riječ o povredi, te da je na okupljanje došao rovit, iako to niko iz bh. tabora ni u jednom trenutku prije same utakmice nije ni spomenuo.

"Edin Džeko je u utakmici protiv Španije zaradio povredu medijalnog kolateralnog ligamenta koljena, zbog koje je već ove sezone pauzirao gotovo mjesec dana. Edin je dobio udarac u desnu nogu, sličan onome koji je već ove sezone dobio u utakmici između Rome i Karpija u Seriji A i očekuje ga pauza. U utorak ili najkasnije do kraja sedmice će uraditi magnetnu rezonancu kako bi se utvrdio tačan stepen povrede i vrijeme oporavka.

 Insinuacije da je izašao bez razloga su neargumentovane i netačne, s obzirom na to da se ostankom na terenu rizikovala taže povreda. Uz to, Džeko nije bio ni planiran za put u Japan", navode iz Džekinog PR tima.

Propuštanje azijskog gostovanja, kako tvrdi, ranije je dogovorio i prvi golaman Asmir Begović. Čuvar mreže Čelsija svoje mjesto će prepustiti Ibrahimu Šehiću, Kenanu Piriću i Goranu Karačiću.

"Tačno je da ne idem u Japan. To smo ranije dogovorili", kazao Begović nakon utakmice sa Špancima, u kojoj je branio svih 90 minuta.

Nedolazak šest zvučnih imena bh. tima neće se svidjeti domaćinima Kirin kupa koje sa klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić. Selektor Japana je još prije nekoliko dana poručio da očekuje "zmajeve" u najjačem sastavu i da je takav dogovor postignuti i ovjeren ugovorom.

Prvu utakmicu na Kirin kupu fudbaleri BiH igraju 3. juna protiv Danske. Protivnik u drugom meču četiri dana kasnije biće im Bugarska ili domaćin.

77. minut utakmice u Sent Galenu ostaće upamćen po utrčavanju jednog navijača BiH u teren, koji je želio da zagrli Miralema Pjanića

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije