Fudbal

Sportski direktor engleskog Čelsija posjetio BiH

Sportski direktor engleskog Čelsija posjetio BiH
Sportski direktor engleskog Čelsija posjetio BiH

Danac Frank Arnesen, sportski direktor engleskog Čelsija, posjetio je juče Fudbalski svez Republike Srpske u Banjaluci gdje se upoznao sa radom kuće fudbala RS i situacijom u fudbalu na ovim prostorima nakon čega je otputovao u Zenicu na meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. između Bosne i Hercegovine i Španije.

Sa njim su bila i dvojica menadžera braća Zoran i Vladica Lemić, a član Uprave engleskog premjerligaša dan ranije, u srijedu je posmatrao meč u Varaždinu između mladih selekcija Hrvatske i Srbije.

Razlog dolaska direktora jednog od najbogatijih klubova na svijetu na ove prsotore je potraga za novim fudbalskim talentima.

Nezvanično saznajemo da je Arnesen najvjerovatnije došao da se na licu mjesta uvjeri u kvalitet bh. reprezentativaca i članova njemačkog bundesligaša Volfsburga Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića koji pružaju odlične partije u bh. dresu.

Sa njim u Zenicu su otputovali Mile Kovačević, predsjednik FS RS, i Rodoljub Petković, generalni skeretar FS RS.

"Mi imamo 20 skauta koji su raposređeni po cijelom svijetu i svi pažljivo prate fudbalere koji bi mogli biti zanimljivi za Čelsi. Sakupljamo informacije i sve će biti razmatrane u Upravi kluba", kazao je Arnesen.

Prije nego što je u julu postavljen na funkciju sportskog direktora, Danac je bio glavni skaut Čelsija i direktor mlade ekipe zadužen za razvoj.

"Drago mi je što sam u Banjaluci gdje sam lijepo dočekan. Nakon posjete FS RS idem u Zenicu na meč BiH i Španije iako ona nema rezultatski značaj. Takođe sam posmatrao meč u Varaždinu između Srbije i Hrvatske. Ovo su samo stanice u našem putovanju ovim dijelom Evrope i mogu reći da nismo ovdje samo zbog jednog igrača jer se na pomenutim utakmicama mogu vidjeti igrači koji igraju na najvišem nivou. Ima ovdje više fudbalera koji su vrijedni pažnje", dodao je Arnesen.

U Čelsiju su trenutno tri igrača s prostora bivše Jugoslavije a to su srpski reprezentativci Branislav Ivanović, Slobodan Rajković i Nemanja Matić.

Daleko najpoznatiji je Ivanović koji je nastupao za prvi tim kluba čiji je vlasnik ruski milijarder Roman Abramovič i pokazao da novi trener Karlo Anćeloti može ove sezona da računa na njega. Rajković je na pozajmici u Tventeu do kraja sezone dok je Matić igrao u srijedu na meču s Hrvatskom.

"Ivanović se pola godine privikavao na engleski fudbal i način života i kad je sve sjelo na svoje mjesto, pokazao je da nismo pogriješili što smo ga angažovali. Rajković je trenutno povrijeđen i nalazi se u Londonu gdje se oporavlja dok od Matića očekujemo da u budućnosti bude važna karika u našem timu. Čelsi je veliki klub koji ima najviše ambicije i konstantno moramo da radimo na tome da u njega dolaze najbolji igrači", završio je Arnesen.

Bez transfera do 2011.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) prošlog mjeseca je zabranila Čelsiju da potpisuje ugovore s novim igračima do januara 2011. FIFA je izrekla zabranu jer je Čelsi vrbovao francuskog tinejdžera Gala Kakuta, kako bi prekinuo svoj ugovor s francuskim Lensom i prešao kod njih. Čelsi tako neće moći da registruje nijednog novog igrača tokom sljedeća dva prelazna roka, u januaru 2010. i u ljetnjem prelaznom roku pred početak Premijer lige u sezoni 2010/2011.

Šipovac: Moramo da se brinemo o Borcu

Želimo da postanemo jedan od najjačih sportskih kolektiva na ovim prostorima, a jedan od načina je da svi koji volimo ovaj klub stanemo uz njega i brinemo se o njemu", izjavio je Radmilo Šipovac, direktor Fudbalskog kluba Borac.

Druženje prijatelja i simpatizera kluba počinje večeras u 19 časova u restoranu "Romanov" u Banjaluci, a direktor Borca se nada da ovakvo okupljanje može da postane tradicionalno jer se samo zajedničkim snagama može pomoći razvoju Borca.

"Želimo da ovo druženje postane tradicija i da se redovno okupljamo oko Borca koji je simbol ovog grada. Svoj dolazak za večeras su najavili mnogi ministri u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Vlade Anton Kasipović, kao i gradonačelnik Banjaluke Drgoljub Davidović", rekao je Šipovac.

Tim koji vodi Velimir Stojnić nalazi se na liderskoj poziciji a u klubu i dalje ističu da žele na evropsku scenu, ali ni da se neće odreći borbe za titulu. Prvo mjesto banjalučkog tima izazvalo je i interesovanje inostranih menadžera za fudbalere Borca.

"Postoji interesovanje menadžera iz Njemačke, Belgije i Holandije za dva-tri naša igrača, ali u ovom trenutku ne možemo nista više da kažemo. Sigurno je da su dobre igre naših fudbalera privukle pažnju, a o eventualnim transferima je još rano govoriti", rekao je Šipovac.

Ibrahimović: Mesi Šveđanin

Dok u Argentini raspravljaju treba li Lionel Mesi da igra u njihovoj fudbalskoj reprezentaciji ili ne, Zlatan Ibrahimović, fudbaler Barselone, ne može da shvati takve reakcije u Agrentinskom fudbalskom savezu.

"Slušam ih šta pričaju i ne mogu vjerovati svojim ušima", rekao je Mesijev saigrač. U Argentini se čuju razni komentari, ali opšti stav javnosti je da Mesi ne bi trebao da počne ključnu utakmicu protiv Urugvaja. Bivši selektor Luis Cesar Menoti tvrdi da Mesi ne može biti vođa ove generacije.

"Neki pričaju da Mesi ne valja, da ne igra dobro. Pa dobro, neka onda igraju bez njega pa će vidjeti kako će to izgledati. Neka Mesi dođe kod nas da igra. Neka dođe u Švedsku, sredićemo mu državljanstvo i neka igra za nas. Kad Mesi postane reprezentativac Švedske, svi ćemo uživati", izjavio je Ibrahimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije