Fudbal

Srbiju i Englesku čekaju kazne

Srbiju i Englesku čekaju kazne
Srbiju i Englesku čekaju kazne

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da je otvorila disciplinski postupak protiv Fudbalskih saveza Srbije (FSS) i Engleske (FA) poslije incidenata na utakmici mladih reprezentacija dvije zemlje u revanš meču baraža za Evropsko prvenstvo.

UEFA će pokrenuti postupak protiv FSS zbog nesportskog ponašanja domaćih navijača tokom meča i na njegovom kraju. Postupak će biti pokrenut protiv FSS zbog nepropisnog ponašanja igrača Srbije, a takođe i protiv FA zbog nepropisnog ponašanja engleskih igrača na kraju susreta. Kontrolna i Disciplinska komisija UEFA raspravljaće o ovim slučajevima na sastanku zakazanom za 22. novembar.

Do tuče igrača i članova stručnih štabova obje ekipe i nereda došlo je nakon pobjede Engleske (1:0) i plasmana na EP koje se naredne godine igra u Izraelu. Oba susreta završena su identičnim rezultatom u korist Engleske. Osim gužve na terenu, velika prašina digla se jer su sprski navijači na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute navijače Engleske.

"Žao nam je što je centralna tema posle svega bilo šta drugo, a ne fudbal. Odradili smo sjajan ciklus, iza nas su dve godine rada i odricanja. Počeli smo iz drugog šešira, a završili kao prvi u grupi bez poraza, afirmisali igrače i ostaje žal što se nismo plasirali na EP", rekao je Aleksandar Janković, selektor "orlića", kome je istekao ugovor s FSS, i dodao:

"Kao čovek sporta trudiću se da ne pričam o svemu ružnom i to nikome ne služi na čast. Žao mi je što se sve dogodilo i nikada nećemo bežati od našeg dela odgovornosti, ali daleko od toga da ne postoji odgovornost sa druge strane."

Kontrolna i Disciplinska komisija UEFA raspravljaće o ovim slučajevima na sastanku zakazanom za 22. novembar

Prema riječima selektora Srbije, nesportski proslavljen pogodak fudbalera Engleske koji je šutnu loptu u publiku u sudijskoj nadoknadi meča bila je iskra koja je zapalila vatru i dovela do nereda.

"Razumem momke iz Engleske koji su bili pod pritiskom, u drugom poluvremenu skoro da nisu prešli centar. Iz te tenzije došli su do gola koji ih je odveo u eksploziju sreće", jasan je Janković.

Savo Milošević, direktor svih selekcija FSS, svjestan je da postoji ozbiljan problem koji se reflektovao i na spornom meču mladih reprezentacija.

"Da bismo rešili problem rasizma u fudbalu, treba da uradimo ono što su Englezi uradili pre nekoliko godina. Jasno je da postoji razlika u potezima svih zemalja, neke su manje, a neke više spremne da se bave ovim pitanjima. Nažalost u Srbiji vodimo veliku borbu, ne računajući da poslednjih deset-petnaest godina imamo ozbiljne probleme koji nemaju veze s navijačima", rekao je Milošević, koji smatra da FSS treba javno da se izvini:

"Treba da uputimo izvinjenje Engleskoj fudbalskoj federaciji jer nismo uzvratili gostoprimstvo na pravi način."

Prema svemu sudeći, Fudbalski savez Srbije očekuje kazna, a najveći zagovornici da do toga dođe su Fudbalski savez Engleske, Ministarstvo sporta i premijer Britanije Dejvid Kameron.

Jarić: Englezi izmislili huliganizam

Marko Jarić, košarkaš Čikago Bulsa, prokomentarisao je na Twitteru događaje na fudbalskoj utakmici između mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, u revanšu baraža za Evropsko prvenstvo.

"Da li je moguće da Englezi, koji su izmislili huliganizam i ropstvo, sada nas uče ljudskim pravima. Treba da nas je sramota", napisao je Jarić i nastavio:

"I u Engleskoj ima rasizma i te kako, ali da ceo stadion pušta majmunske krike momku koji nema ni 20 godina? Stvarno smo preterali."

Blater: Iskorijeniti rasizam

Sep Blater, predsjednik FIFA, na Twitter profilu govorio je o rasizmu. Nije direktno pominjao utakmicu Srbije i Engleske, ali je njegovo oglašavanje uslijedilo poslije incidenata na meču mladih reprezentacija.

"Rastužim se svaki put kada čujem bilo šta o rasističkim incidentima u fudbalu. Moramo da nastavimo da se borimo da iskorijenimo diskriminaciju iz našeg sporta. Izbacite rasizam iz fudbala", napisao je Blater.

"Kruševac" na tapetu Tužilaštva Srbije

Državni organi Srbije počeli su da se bave rješavanjem slučaja "Kruševac" i nereda koji su se desili nakon meča mladih reprezentacija Srbije i Engleske. Tužilaštvo je počelo da istražuje tuču na stadionu "Mladost" zbog kršenja Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Prema pisanju medija, pod istragom će biti članovi mlade reprezentacije, a spekuliše se da su to Andija Milutinović, kondicioni trener, Dejan Govedarica, pomoćni trener, i Srđan Maksimović, trener golmana. Izjave će morati da daju i fudbaleri Nikola Ninković, Goran Čaušić, Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić. I FSS najavio je pokretanje disciplinskog postupka i kažnjavanje onih za koje se dokaže krivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije