Fudbal

Sreća uz Željezničar

Sreća uz Željezničar
Sreća uz Željezničar

Slično kao i u srijedu u Kupu protiv Širokog Brijega, fudbalerima Borca bila je kobna završnica i subotnje utakmice sa Željezničarom u derbiju 25. kola BH Telecom Premijer lige.

Stvarali su Banjalučani prilike na "Grbavici", imali više od igre i na golu odlično raspoloženog Asmira Avdukića, koji je čak odbranio i jedanaesterac. Ipak, u 85. minuti, nakon kornera, u gužvi u šesnaestercu gostiju najbolje se snašao Jasmin Bogdanović i pogodio za pobjedu "plavih".

"Imali smo nekoliko zaista dobrih prilika i šteta što ih nismo realizovali. Nijanse su odlučivale i bilo je samo pitanje ko će povesti. Poslije odbranjenog penala Avdukića bilo je realno da iz dvije-tri šanse mi postignemo gol, ali nismo uspjeli. Nismo imali sreće", rekao je Vlado Jagodić, trener Borca, čija je Uprava na čelu s predsjednikom Draškom Ilićem, nakon poraza od Širokog ponudila kolektivnu ostavku.

Iako im je poraz u Sarajevu dodatno otežao borbu za eventualni plasman u Evropu, Jagodić, koji je bio bez nekoliko važnih fudbalera, ipak je čestitao svojoj ekipi na odličnoj igri.

"I prije utakmice sam rekao da je 'Željo' favorit, a mi smo uspjeli parirati. Realno, naša ekipa nema daha i kvaliteta u sredini terena da možemo očekivati neki veliki rezultat. Momci su se borili i zaslužuju čestitke. Pokazali smo želju i htijenje, ali ne mogu reći da je nezaslužena pobjeda domaćih", smatra Jagodić.

Strateg "plavih" Milomir Odović zna da su njegovi puleni odigrali ispod očekivanja. Ukoliko žele nastaviti borbu za trofej u narednim mečevima, prije svega idućeg vikenda sa Veležom, moraju pokazati puno bolju igru.

"Da, imali smo i malo sreće, ali vratilo nam se to za neke ranije utakmice. U prvom poluvremenu smo uspjeli da kontrolišemo kontre Borca. U nastavku dosta teže, pogotovo nakon promašenog penala, kada smo protivniku dozvolili da dođe u dvije-tri odlične situacije. To su stvari koje nam se ne smiju dešavati i moramo ih popraviti već do meča sa Veležom", najavio je Odović, nakon četvrtog uzastopnog trijumfa njegovog tima nad Borcem na "Grbavici".

Najmlađi sarajevski premijerligaš Olimpic nije imao sreće kao "plavi". "Vukovi" su na "Otoci" poveli nad Čelikom golom Danijela Brkovića već u 7. minuti. To nije pokolebalo Zeničane, jer je Semir Bajraktarević u 19. minuti izjednačio, a u finišu prvog poluvremena Anel Dedić pogodio je za potpuni preokret. Derbi začelja između Viteza i Zvijezde pripao je domaćima, koji su ovom pobjedom napavili veliki korak u borbi za opstanak, a goste iz Gradačca gurnuli prema Prvoj ligi Federacije BiH. Vitez je posao završio za tri minute, kada su Marko Basara i Toni Pezo u 22. i 25. minuti pogađali za trijumf. U drugom poluvremenu Pinjuh je iskoristio poklon gostiju i pogodio za konačnih 3:0. Slično je bilo i u Tuzli, gdje je Sloboda savladala Drinu. U šestoj minuti Nenad Kiso je pogodio za 1:0, a nakon pola sata igre prednost je udvostručio Zajko Zeba.

"Novom pobjedom stigli smo blizu cilja, koji se zove sigurna luka. Prvenstvo nije gotovo, i dalje ćemo igrati maksimalno angažovano", rekao je trener Slobode Husref Musemić.

Bravura Subića

Iako su gosti poraženi na "Grbavici", za potez utakmice, kompletnog kola i vjerovatno jedan od najboljih ove sezone zaslužan je fudbaler Borca Aleksandar Subić. Defanzivac je sredinom prvog poluvremena uzeo lotu na svojoj polovici i predriblao kompletan tim Željezničara. Izašao je sam pred Marijana Antolovića, koji je uspio zasutaviti njegov udarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije