Fudbal

Sumirani rezultati rada N/FS BiH: Premašena očekivanja

Sumirani rezultati rada N/FS BiH: Premašena očekivanja
Sumirani rezultati rada N/FS BiH: Premašena očekivanja

Nogometni / Fudbalski savez BiH u 2013. godini je postigao najveće uspjehe u istoriji, rekao je u četvrtak generalni sekretar Jasmin Baković, prezentirajući na sjednici redovne godišnje Skupštine Izvještaj o radu.

Sjednici su uz 57 od ukupno 60 delegata prisusvovali i uvaženi gosti Seneš Eržik potpredsjednik UEFA, Muhamed Taa zadužen za nacionalne asocijacije u UEFA i Eva Paskue iz FIFA. Zatim članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivica Osim, Duško Bajević, Faruk Hadžibegić i Sead Kajtaz, te predstavnici Fudbalskih saveza Republike Srpske, Federacije BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

„Nakon što smo prije nekoliko godina bili suspendovani, u prošloj smo postigli najveće uspjehe u fudbalskoj istoriji BiH. Govorim o plasmanu reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. To je nešto o čemu su mnogi sanjali, a zahvaljujući dobrom radu napredovale su i druge selekcije“, istakao je Baković, podsjetivši i na prošlogodišnje posjete BiH predsjednika FIFA i UEFA, Sepa Blatera i Mišela Platinija.

Istaknut je i značajan finasijski napredak koji je premašio očekivanja. Podnoseći finansijski izvještaj Momir Tošić potpredsjednik Komiteta za finansije je naglasio da je sa 124 posto ostvaren planirani budžet N/FS BiH. Ostvareni prihod bio je 14.709.600 KM, što je za četiri miliona više nego godinu ranije. Najveći dio novca stigao je iz fondova FIFA i UEFA i medijskih prava. Sa uključenim rashodima ukupna dobit iznosi 229.000 KM.

Među značajna ostvarenja u minuloj godini uvršteno je između ostalog formiranje zajedničkih liga na nivou BiH u malom i ženskom fudbalu, te otvaranje Trening centra u Zenici. Realiziran je i projekt „Otvorena vrata“ koji je okupio mlade igrače širom Evrope porijeklom iz BiH. Podcrtana je i odlična saradnja sa entitetskim savezima, bez koje mnogo toga ne bi bilo realizovano. Za budućnost je najavljena provedba projekte finansijske stabilizacije bh. klubova, a planirana je i izgradnja devet mini terena za osobe s posebnim potrebama.

Delegati su ocijenili rad Saveza uspješnim uz konstataciju da to potvrđuju svi izvještaji, kao i revizorski o poslovanju, te jednoglasno usvojili finansijski i izvještaj o radu.

Izmjene u komisijama

Delegati Skupštine donijeli su i Odluke o izmjenama sastava pojedinih komisija. Prvostepenu komisiju za licenciranje ubuduće će činiti: Zoran Ćurguz (predsjednik), Nermin Zuko i Mišo Čavar (potpredsjednici), te članovi: Dragiša Marjanović, Zdravko Tomić i Fuad Mujić. Zamjenski članovi su Gojko Đurić, Sifet Dervić i Ivan Đogić. Drugostepena komisija za licenciranje: Mario Brkić (predsjednik), Milan Mrđa i Sabrija Kaknjo (potpredsjednici), članovi: Miodrag Doder, Božo Ćorić i Sejfo Šehović. Zamjenski članovi: Vladimir Jurišić, Mario Knezović i Adi Dautović. Delegati Skupštine su dali saglasnost Izvršnom odboru za izbor Revizorske kuće za 2014. godinu.

Pohvale iz FIFA i UEFA

Prisutnima na sjednici Skupštine obratio se i Seneš Eržik potpredsjednik UEFA.

„U proteklom periodu vaš Savez je napravio veliki progres. Vi ste sada u poziciji kada možete iskoristiti razne projekte koje nude FIFA i UEFA. Očit je napredak N/FS BiH, a istorijsko dostignuće je učešće reprezentacije BiH prvi put na SP. Svi ćemo sa zanimanjem pratiti vaše nastupe, a ja sam već rezervisao karte za utakmicu Aregentina - BiH“, rekao je Eržik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije