Fudbal

U Britaniji "deru" kožu s leđa fudbalskih navijača

U Britaniji "deru" kožu s leđa fudbalskih navijača
U Britaniji "deru" kožu s leđa fudbalskih navijača

Da je fudbal u Velikoj Britaniji najprofitabilniji i u isto vrijeme najskuplji, to se zna godinama unazad, a ostrvski mediji su istraživanjem došli do podatka da je na utakmicama niželigaša Kiderminstera skuplje kupiti parče pite nego kartu za utakmicu Anderleheta u Belgiji.

Fudbal na Ostrvu je bez sumnje najgledaniji, što govore i posjete na tribinama, ali to zadovoljstvo navijače košta velike sume novca. Bez sumnje najzanimljiviji podatak je da navijači koji žele da kupe pitu za vrijeme utakmice Kiderminstera u Nacionalnoj ligi (peti rang takmičenja u Engleskoj) moraju da izdvoje 4,5 funti, dok karta za meč Anderlehta u prvenstvu Belgije košta 3,7 funti.

Najviše novca, naravno, vrti se u Premijer ligi, koja je nedavno potpisala novi sponzorski ugovor koji klubovima donosi ogroman novac, ali čini se da to nekima nije dovoljno. Moderno je postalo i "oderati" navijače do gole kože, a čini se da to najbolje ide čelnicima Arsenala, čija najjeftinija sezonska karta košta 1.014 funti, a najskuplja je čak 2.013 britanskih novčanica. Popularno je piti čaj i jesti pitu tokom pauze pa se to može naći na svim stadionima na Ostrvu. Na "Emiratima" parče pite košta 3,7 i čaj 2,3 funte, što je negdje u sredini kada su cijene u Premijer ligi u pitanju.

Na suprotnoj strani Arsenalu nalazi se Stouk, koji je najjeftiniji kada su cijene karata u pitanju. Svi navijači koji žele na "Britanija" stadion za sezonsku kartu moraju da izdvoje najmanje 294, a najviše 609 funti, sve zavisi od mjesta. Cijene pite i čaja su približne onima kod londonske ekipe i iznose 2,9 odnosno 2,2 funte. Zanimljivo je da je jedini klub koji nije želio da sarađuje tokom istraživanja BBC-ja bio Svonsi i ti podaci će i dalje biti daleko od očiju javnosti.

Kada su u pitanju oni najtrofejniji klubovi u Premijer ligi, najbolje uslove navijačima ponudio je Mančester Siti. Sa druge strane, Čelsi, Mančester junajted i Liverpul su skuplji, ali su u odnosu na Arsenal skoro duplo jeftiniji.

Siti najjeftiniju sezonsku kartu daje za 299 funti, dok je najskuplja čak 900 funti. Pita na "Etihadu" košta četiri, a čaj 1,8 funti. Gradski rival Junajted najjeftiniju sezonsku kartu prodaje po cijeni od 532, a najskuplju 950 funti. Cijena pite i čaja na "Old Trafordu" nije obljavljena u ovom istraživanju. Da bi gledali svolje ljubimce na "Stamford Bridžu", navijači Čelsija moraju da izvdoje minimum 750, a najviše 1.250 funti za sezonsku kartu, dok Liverpul to isto naplaćuje 710, odnosno 869 funti.

Nisu skupi samo u elitnom rangu engleskog fudbala. Kada je Čempionšip u pitanju, najskuplju sezonsku kartu ima Fulam i to po cijeni od 839 funti, a najjeftiniju Riding i to za 135 funti. U Ligi jedan najskuplji je Česterfild (530 funti), a najjeftiniji Bredford (149 funti), dok je u Ligi dva najskuplji Bristol (540 funti), a najpristupačniji Lejton (180 funti).

Kada su u pitanju najjeftinije sezonske karte u pet najjačih liga, tu su vodeći bez premca Bajern i Lil. Istina, za najlošija mjesta na "Alijanc areni" navijači Bavaraca moraju da izdvoje samo 103,7 funti, dok je Francuska ekipa nešto skuplja sa 118,52 funte.

Kada je u pitanju karta za samo jedan meč, u Engleskoj je i dalje bez premca Arsenal i cijena najjeftinije ulaznice je 27, a najskuplje čak 97 funti. Na Ostrvu rame uz rame su im Vest Hem, koji najskuplju kartu prodaje za 95 funti i Čelsi koji naplaćuje 87 britanskih novčanica. Koliko u Britaniji odudaraju od drugih klubova, pokazuje to da su najjeftinije karta za utakmicu u pet najjačih liga u Francuskoj i Španiji, gdje Olimpik Marselj i Valensija naplaćuju po 7,41 funtu.

 Sezonske karte u Engleskoj

- Premijer liga

Najjeftinija: Stouk 294 £

Najskuplja: Arsenal: 2.013 £

- Čempionšip

Najjeftinija: Reding 135 £

Najskuplja: Fulam 839 £

- Liga jedan

Najjeftinija: Bradford 149 £

Najskuplja: Česterfild 530 £

- Liga dva

Najjeftinija: Lejton 180 £

Najskuplja: Bristol 540 £

Pita

Najjeftinija: Ročdel 2 £

Najskuplja: Kiderminster 4,5 £

Čaj

Najjeftiniji: Čelsi, Kolčester, Portsmut i Stivenejdž 1 £

Najskuplji: Liverpul 2,5 £

Najjeftiniji odmor (karta, čaj, pita i program)

Premijer liga: Lester 31,2 £

Čempionšip: Hadersfild 17,2 £

Liga jedan: Vigan 22,6 £

Liga dva: Vikombe 22,6 £

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije