Fudbal

Vječni sjaj srpske fudbalske zvijezde: Šta je bilo sa Tirketom poslije Montevidea

Vječni sjaj srpske fudbalske zvijezde: Šta je bilo sa Tirketom poslije Montevidea
Vječni sjaj srpske fudbalske zvijezde: Šta je bilo sa Tirketom poslije Montevidea

Na prvom svjetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije, sastavljena samo od igrača iz Srbije, zabilježila je istorijski uspjeh osvojivši treće mjesto.

Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina Aleksandra Tirnanića Tirketa nakon povratka iz Montevidea podjednako je interesantna iako manje poznata.

Iako je to važan dio filma Dragana Bjelogrlića, Aleksandar Tirnanić Tirke zapravo nije otkriven na Čuburi! Naime, mladi fudbaler jeste bio „čudo BSK ", ali je prije toga, još sa 13 godina, počeo da igra u SK Olimpija.

Otkrivši svoj talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu. Sa 17 godina Tirke je debitovao za seniorski tim. Slično, u reprezentaciji je igrao od 1929. godine i u trenutku polaska za Urugvaj i on i Moša su bili već prilično poznati fudbaleri.

Aleksandar Tirnanić Tirke imao je nepunih 20 godina kada je 1930. sa reprezentacijom krenuo put dalekog Montevidea. Samo dan pre 20. rođendana, Tirke je na prvom svjetskom prvenstvu u fudbalu postigao gol i upisao se u istoriju.

Aleksandar Tirnanić je cijelu profesionalnu karijeru proveo u klubu BSK gde je sa Mošom Marjanovićem činio neraskidivi tandem. Za taj tim je odigrao 500 utakmica, a dres sa državnim grbom je oblačio 50 puta i postigao 12 golova.

Bio je jedan od najpopularnijih sportista u zemlji i jedna od prvih pravih fudbalera zvijezda. Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić postali su prvi igrači koji su poslije svjetskog prvenstva u Urugvaju od svog kluba počeli da primaju platu.

Aleksandar Tirnanić važio se za velikog boema. Stariji Beograđani možda se i sada sjećaju ovog veseljaka iz neke od prestoničkih kafana gdje je, zajedno sa Mošom, lumpovao do zore.

Iako Tirke nikada nije bio član, znalo se da je prije rata bio simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta.

Družio se sa Kočom Popovićem, Ivom Lolom Ribarom, a postoje i indicije da je za komunističku partiju nosio povjerljiva pisma u inostranstvo dok je sa timom putovao na utakmice.

Bio je jedan od najpoznatijih sportista koji su, zajedno sa Milutinom Ivkovićem - Milutincem podržao akciju o bojkotu Olimpijskih igara 1936. godine.

Posljednju utakmicu u dresu nacionalnog tima Tirke je odigrao kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom 31. marta 1940. godine protiv Rumunije.

Legendarni trener

Poslije rata i igračke karijere, Aleksandar Tirnanić se oprobao i u trenerskom poslu. Bio je selektor Jugoslavije i predvodio je tim na dva Svjetska prvenstva - 1954. i 1958. godine.

Bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mjesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.

Kao selektor sastavio je ili je učestvovao u sastavljanju čak 102 državne reprezentacije.

Doživio je duboku starost. Umro je u Beogradu 1992. u 82 godini života. Danas, jedna ulica u Beogradu na nosi njegovo ime.

(N.N/Dnevno.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije