Fudbal

Željko Buvač: Reprezentacija RS ozbiljan projekat

Željko Buvač: Reprezentacija RS ozbiljan projekat
Željko Buvač: Reprezentacija RS ozbiljan projekat

Velika je čast i drago mi je što sam izabran za selektora fudbalske reprezentacije Republike Srpske, kazao je Željko Buvač, fudbalski stručnjak koji je odlukom Izvršnog odbora FSRS izabran da vodi selekciju RS.

Prvi saradnik harizmatičnog trenera Borusije iz Dortmunda Jirgena Klopa igrao je nekada za banjalučki Borac i Rudar iz Ljubije, a u Njemačkoj za Rot-Vajs, Majnc i Nojkirhen.

Njemački novinari tvrde da svojim stručnim zananjem daje ogroman doprinos uspjesima Borusije, koja je jedna od boljih evropskih ekipa u posljednje dvije godine. Koliko je novi selektor fudbalske reprezentacije Republike Srpske poštovan u njemačkom fudbalu, ilustruju i riječi trenera Borusije Jirgena Klopa koji kaže da svaki dan nešto novo o fudbalu nauči od svog pomoćnika.

Poznat je kao trener koji ne voli da daje izjave ali je ipak pristao na razgovor za Radio Republike Srpske.

"Drago mi je što ću biti selektor fudbalerima RS a još draže će mi biti kada za to dobijem odobrenje međunarodnih fudbalskih organizacija. Imam mnogo obaveza u Borusiji ali uz pomoć stručnog štaba reprezentacije, koji ćemo formirati sljedećeg mjeseca, rješavaćemo probleme i obavljati zadatke koji su pred nama", kazao je Buvač.

Fudbalski savez RS istakao je da se ozbiljno pristupa projektu jačanja reprezentativnih selekcija RS. Kako bi trebalo da izgleda reprezentacija RS ?

BUVAČ: S obzirom na to da je riječ o ozbiljnom projektu, o kome sam prvi put razgovarao s predsjednikom Saveza Miletom Kovačevićem, nijednog trenutka nisam se dvoumio da li da prihvatim poziv. Riječ je o razvoju fudbalskog sporta kod nas, gdje je uvijek bilo mnogo talenata i ima ih i danas. Potrebni su vrijeme i rad da bi mogli da napreduju. Pravimo prve korake koji bi trebali pomoći mladim ljudima, fudbalskim nadama, da uspiju.

Krajem ove godine u Banjaluci bi trebalo da bude odigrana utakmica fudbalskih reprezentacija RS i Srbije. Koji igrači bi igrali za selekciju Republike Srpske?

BUVAČ: Zahvalio bih za razumijevanju Fudbalskom savezu BiH, jer su odobrili da igramo protiv Srbije. Sada nam ostaje da sačekamo odluke Svjetske i Evropske fudbalske federacije. Spisak igrača je velik, ima mnogo talentovanih ali i dokazanih fudbalera koji su porijeklom iz naših krajeva. Pravimo širi spisak, koji ćemo kasnije skratiti. O imenima je, naravno, još rano govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije