Izbor sportiste

Dževad Hamzić: Bogatiji za još jednu medalju

Dževad Hamzić: Bogatiji za još jednu medalju
Dževad Hamzić: Bogatiji za još jednu medalju

Dževad Hamzić rođen je 4. septembra 1968. godine. Sjedećom odbojkom se počeo baviti 1996. godine u klubu "A", a od 1998. godine je član trofejnog SPIDa, od kada i kreće njegova impozantna karijera.

Nije se dugo čekalo da dobije poziv u reprezentaciju BiH, pa je od 1998. godine član najtrofejnije reprezentacije u BiH i šire. Jedan je od najtrofejnijih bh. igrača s obzirom na to da u riznici ima preko 30 odličja sa velikih takmičenja. U kolekciji mu ne nedostaje nijedan trofej.

Godina na izmaku za Hamzića je bila u znaku Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru, gdje se okitio novim odličjem. Bh. odbojkaši su ispunili obećanje prije odlaska u Brazil, te su se plasirali u veliko finale. Na putu do nove olimpijske medalje BiH je savladala Ukrajinu, Kinu, Egipat, da bi u meču za zlato bila poražena od Irana sa 3:1, a Hamzić je bio jedan od ključnih igrača selektora Mirze Hrustemovića. Ovo je jednom od najboljih igrača BiH bila čak peta olimpijska medalja (dva zlata, tri srebra). Njegove vitrine krasi još šest svjetskih medalja, te devet evropskih, od kojih su sve zlatne. Na klupskom nivou može se pohvaliti višestrukim evropskim titulama, kao i na domaćoj sceni.

Hamzić je briljirao i sa SPID-om, s kojim je stigao do 18. titule prvaka BiH. Do šestog uzastopnog naslova u sezoni 2015/16. došli su nakon što su sezonu završili ispred ljutog rivala, ekipe Fantoma. I u ovoj sezoni nazire se dominacija SPIDa, s obzirom na to da će zimsku pauzu dočekati na prvom mjestu. Višestruki šampion danas je i uzor mnogim mlađim sportistima, ne samo u sjedećoj odbojci, već i šire.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH, biće održana 15. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, sa početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije