Izbor sportiste

Kapiten odbojkaških majstora

Kapiten odbojkaških majstora
Kapiten odbojkaških majstora

Sabahudin Delalić rođen je 17. avgusta 1972. godine u Sarajevu. Sjedećom odbojkom se počeo baviti 1996. godine u sarajevskom SPID-u, čiji je i danas član.

Nakon svega dva mjeseca treniranja dobio je poziv da nastupa u reprezentaciji BiH. Debi u najdražem dresu pamti po osvojenoj bronzanoj medalji na Evropskom prvenstvu u Talinu i tada počinje dvijedecenijska impozantna sportska karijera. Popularni Traca osvojio je sve što se osvojiti moglo, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu. U kolekciji mu ne nedostaje nijedan trofej, a vitrine krasi i statua najboljeg bh. sportiste iz 2009.

Godina na izmaku za kapitena i društvo bila je u znaku Svjetskog prvenstva u poljskom Elbagu. Nakon uvjerljivih pobjeda sa po 3:0 u grupnoj fazi protiv Kazahstana, Brazila i Hrvatske, u četvrtfinalu sa 3:1 "nokautirana" je Njemačka. U polufinalu bh. tim je bio bolji od Egipćana sa 3:0, a pehar su podigli zahvaljujući trijumfu u finalu nad Brazilom (3:1). Delalić je briljirao i sa klubom osvojivši šampionsku titulu u Prvenstvu BiH za sezonu 2013/2014, a jednako dobro nastavili su i na kraju jesenjeg dijela aktuelne polusezone.

Višestruko proglašavani najbolji tehničar na evropskim i svjetskim prvenstvima, kao i paraolimpijskim igrama, danas je i uzor mnogim mlađim sportistima, ne samo u sjedećoj odbojci, već i šire. U reprezentativnoj karijeri ponosni je vlasnik čak 18 medalja, od čega je 13 najsjajnijih, a dvije su paraolimpijske.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije