Izbor sportiste

Krunisanje kraljice i kralja bh. sporta

Krunisanje kraljice i kralja bh. sporta
Krunisanje kraljice i kralja bh. sporta

Sportska 2014. godina biće zaokružena svečanom manifestacijom Izbora najboljeg sportiste BiH, koja će biti održana u utorak u hotelu "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20 časova.

Već 14. godinu zaredom "Nezavisne novine" i Radio-televizije BiH organizuju najrelevantniji izbor ovakve vrste u našoj zemlji, a ovogodišnji pokrovitelj je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, a snažnu podršku projektu pruža Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Stručni žiri kojim je ove godine predsjedavao fudbalski velikan Faruk Hadžibegić održao je tri sjednice u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Posljednju riječ o osvajačima 11 priznanja daće na posljednjoj sjednici koja će biti održana u utorak u Sarajevu nekoliko sati uoči početka završne manifestacije.

"Ponosan sam na rekordan broj nominovanih sportista, a taj broj se povećava iz godine. Žiriju je svake godine sve teže da dođe do pravog rješenja ali je napravio veliki posao. Bilo je nekih dilema u smislu kvaliteta i rezultata, u početku smo imali liste koju su o kategorijama brojale po 15 imena, a sada imamo po tri. Na posljednjoj sjednici ćemo još jednom porazgovarati i donijeti konačne odluke. Zahvalio bi se svim članovima žiriju i svima koji su učestvovali u ovoj akciji a posebno organizatoru što ovom manifestacijom produžava sportski duh koji sve na zajedno treba da vodi naprijed", kazao je danas Faruk Hadžibegić.

Kao i do sada, nagrade će biti dodijeljene u 12 kategorija. O 11 je odlučivao žiri; to su najbolji sportista, najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, najbolji trener, najperspektivnija sportiskinja, najperspektivniji sportista, nagrade za životno djelo, nagrada za fer-plej, nagrada za razvoj sporta, najbolji sportista u sportu za invalide i najbolja ekipa u sportu za invalide.

O dobitniku Nagrade čitalaca odlučivali su čitaoci "Nezavisnih" glasanjem na portalu www.nezavisne.com, te putem kupona i SMS glasanjem, a to je bh. rukometaš Ivan Karačić.

"U realizaciju projekta Izbora najboljeg sportiste krenuli smo u septembru kada smo svim sportskim savezima poslali dopise da nominuju kandidate za nagrade. Potom smo formirali žiri kojeg po običaju čine bivši sportisti, istaknuti sportski radnici i predstavnici medija. Žiri je na sjednicama u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci razmotrio sve pristigle nominacije a potom krenuo u obiman posao analziranja rezultata i kraćenja lista. Sav ovaj obiman posao na kraju nas je doveo do ove večeri koja će biti vrhunac i završni pečat cijelog truda koji smo uložili proteklih mjeseci. Zato pozivamo sve da prate manifestaciju jer će biti uzbudljivo i uvjerena sam da i ove godine nećemo razočarati", kazala je Diana Radić, direktorica marketinga "Nezavisnih".

Ceremonija proglašenja najboljih što je bh. sport ponudio u 2014. može se pratiti putem direktnog prenosa na BHT1 u utorak od 20 časova.

"Cijela priča je prije 14 godina krenula na inicijativu 'Nezavisnih'. Mnogi su bili skeptični, nisu vjerovali da će ovo biti moguće realizirati. BHT je prepoznao da je u pitanju kvalitetna priča i uvjeren sam da će se ova manifestacija nastaviti u godina koje su pred nama", rekao je Belmin Karamehmedović, pomoćnik direktora BHRT-a za razvoj i potpredsjednik žirija.

Do sada je kroz ovaj projekat nagrađeno više od 300 sportiste, trenera, ekipa i sportskih radnika, a ove, kao i ranijih godina za manifestaciju vlada veliko interesovanje kako u BiH tako i u regionu. Titule sportskog kralja i kraljice prošle godine osvojili su fudbaler Zvjezdan Misimović i džudistkinja Larisa Cerić.

Gosti

Manifestaciju proglašenja najboljih sportista pored brojnih sportskih legendi, uvaženih gostiju iz sportskog, političkog i javnog života BiH, upotpuniće Aida Mušanović, koja će pjesmom zabaviti sve prisutne u hotelu "Holiday" i one koji Izbor budu pratili putem tv prenosa na BHT1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije