Izbor sportiste

Larisa Cerić: Ponosna sam na tri statue

Larisa Cerić: Ponosna sam na tri statue
Larisa Cerić: Ponosna sam na tri statue

Ubjedljivo najbolja džudistkinja Bosne i Hercegovine Larisa Cerić jedina je kojoj je uspjelo da čak tri puta ponese priznanje na Izboru najboljih sportista u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT.

Nakon 2009. i 2010. godine na svjetla pozornice vratila se prošlog ponedjeljka kada joj je na svečanoj manifestaciji u sarajevskom hotelu "Holiday" Dragan Marković, predsjednik ovogodišnjeg žirija, uručio zasluženu statuu i plaketu. Članica Džudo kluba Nippon i višestruka šampionka BiH u svojoj ovogodišnjoj kolekciji medalja, između ostalih, ima bronze sa Mediteranskih igara u Mersinu i Grand prixu u Rijeci. Bila je zlatna na evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu, te peta na SP. Podvig je napravila i na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Portugalu, gdje se u jakoj konkurenciji okitila zlatnom medaljom.

"Ponosna sam što mi je pripala velika čast da treći put ponesem priznanje za najbolju sportistkinju BiH. Na kraju godine statua Izbora najboljih sportista BiH u organizaciji 'Nezavisnih novina' i BHRT dokaz je da se sav trud i rad isplate i da moji uspjesi nisu ostali nezapaženi. Spremala sam se i marljivo radila za što bolje rezultate i normalno je da jedna takva titula dolazi kao kruna mog rada", rekla je na početku razgovora Larisa Cerić.

NN: Imate li neostavarenih želja u karijeri?

CERIĆ: U karijeri sam ostvarila brojne uspjehe, osvojila mnoštvo medalja i nastupila na niz velikih takmičenja. Neostvarena mi je ostala želja da predstavljam BiH na Ljetnim olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Nažalost, povrede su me tada spriječile da ostvarim normu, ali sada radim sve na tome da postignem rezultat koji će me odvesti na OI u Rio da Žaneiru.

NN: Šta Vam je potrebno da ostvarite normu za Igre 2016. godine?

CERIĆ: U džudu je sistem kvalifikacija i put do Olimpijskih igara jedan od najkomplikovanijih u poređenju sa ostalim sportovima. Meni je, između ostalog, za normu potrebno da budem među 14 najboljih na ženskoj svjetskoj rang-listi. Takođe, potrebno je da sakupljam bodove, odnosno da nastupim na što više kvalifikacijskih turnira, među kojima su svjetska i evropska prvenstva, grand prix turniri, svjetski, evropski kupovi... Na svim tim takmičenjima plasman od prvog do sedmog mjesta nosi određeni broj bodova, put je dakle zaista trnovit, ali vjerujem da ću ga uspješno proći.

NN: Ukoliko ostvarite normu, mogu li se ljubitelji sporta u BiH nadati Vašoj medalji sa Olimpijskih igara?

CERIĆ: Kvalifikacijski ciklus počinje u maju naredne godine. Trenutno mi je najbitnije da ostvarim normu, u čemu nemjerljivu podršku imam od trenera Branislava Crnogorca. Obećavati tako veliki uspjeh kao što je olimpijska medalja u ovom trenutku bilo bi nezahvalno. Međutim, isto tako sebe naravno vidim kao jednu od potencijalnih kandidatkinja i za medalju. Cijeli život treniram džudo, posvetila sam se ovom sportu i ako ispunim normu, učiniću sve da postanem prva vlasnica olimpijskog odličja u novijoj istoriji BiH.

NN: S obzirom na Vaš kvalitet, da li je teško naći adekvatne sparing partnere?

CERIĆ: Imam jako dobre sparing partnere u svom klubu. To su uglavnom muškarci. S obzirom na to da sam kategorija preko 78 kilograma, konstitucijom mi najviše odgovaraju muškarci, jer sa njima najbolje mogu vidjeti na kojem sam nivou. Naravno, fizički se sa muškarcima ne mogu uvijek nositi, jer su jači od mene, ali pomažu mi puno u tehnici.

NN: Da li je jedan od sparing partnera Amel Mekić?

CERIĆ: Treniramo zajedno u klubu, ali ne sparingujemo. Amel je jednostavno konstitucijom puno jači i veći. Zato mi Amel većinom pomaže savjetima.

Psihičke pripreme

Za razliku od mnogih sportista i sportistkinja, Larisa Cerić nema posebnih rituala prije meča. Većinom je to psihološka priprema, u čemu joj pomaže trener Crnogorac.

"Uglavnom prije borbe pričam sa trenerom. On je psiholog koji zna kako me uputiti i dati mi pravi savjet. Motivator je, a ja se na najbolji način revanširam na tatamiju", kaže Cerićeva.

  • 27. mjesto na svjetskoj džudo rang-listi trenutno zauzima najbolja sportistkinja i najbolja džudistkinja BiH Larisa Cerić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije