Izbor sportiste

Najbolje dame u kopačkama

Najbolje dame  u kopačkama
Najbolje dame u kopačkama

One su trenutno najbolji ženski sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini. Majstorice su u kopačkama i primjer da najvažnija sporedna stvar na svijetu nije isključivo rezervisana za muškarce.

Riječ je naravno o Ženskom fudbalskom klubu SFK 2000 Sarajevo. Ekipa predvođena selektorkom reprezentacije BiH Samirom Hurem u svojim vitrinama ima čak 12 šampionskih titula Premijer lige BiH. Uspjeha im naravno nije nedostajalo i u najmasovnijem takmičenju, pa su pehar Kupa podizale ukupno 11 puta. Sarajke su i standardne učesnice UEFA Lige prvaka, gdje su dva puta izborile šesnaestinu finala 2009. i 2012. godine, te 17. mjesto na UEFA rang-listi. Zbog nabrojanih uspjeha SFK 2000 je jedan od vodećih klubova ne samo u bh. okvirima, već i regionu, a sve je to prepoznao i stručni žiri 14. izbora najboljih sportista BiH i uvrstio ih u najuži krug od tri ekipe koje konkurišu za ovogodišnju nagradu.

U 2014. godini odbranile su titulu prvakinja BiH i pobjednika Kupa BiH. Nastupile su u grupnoj fazi Lige prvaka i zabilježile dvije pobjede i jedan poraz, a samo slabija gol razlika spriječila ih je da treći put izbore šesnaestinu finala. Ekipa je i redovan ušesnik međunarodnih futsal turnira, a 15 igračica kluba čine okosnicu reprezentativnih selekcija BiH u svim starosnim kategorijama. Trenutno zauzimaju ubjedljivo prvo mjesto u Premijer ligi BiH.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije