Izbor sportiste

Njegoš Sikiraš: NBA potencijal iz Pala

Njegoš Sikiraš: NBA potencijal iz Pala
Njegoš Sikiraš: NBA potencijal iz Pala

Njegoš Sikiraš rođen je 11. aprila 1999. godine u Palama, gdje je kao dvanaestogodišnjak u Košarkaškom klubu Tri poena počeo po svemu sudeći izuzetno uspješnu karijeru.

Zbog sjajnih predispozicija nakon mjesec dana provedenih u Palama na preporuku trenera je otišao u Budućnost iz Bijeljine. Naporan rad, trud i disciplina urodili su plodom, pa je Sikiraš ubrzo prešao u mali klub, ali veliku košarkašku akademiju Stella Azzurra u Rimu. U samo pet godina postigao je ono nemoguće - domogao se olimpijskog i evropskog zlata. Iako je pred njim još mnoštvo velikih utakmica i rezultata, godina na izmaku zasigurno je obilježila njegovu karijeru.

Kadetski reprezentativac naše zemlje osvojio je sa reprezentacijom Evropsko prvenstvo u Litvaniji, kao i zlato na Evropskom ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji. Na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta u Kauansu bio je jedan od ključnih igrača bh. tima. Prosječno je ubacivao 14,2 poena i imao 6,9 skokova, što je bilo dovoljno da se nađe u najboljoj petorci "Eurobasketa". Posebno se istakao u polufinalnom meču protiv Španije, kada je ubacio 23 poena i imao šest skokova. Njegove četiri trojke bile su ključne za plasman u veliko finale.

Osim toga, u Zagrebu je izborio odlazak u kamp "Džordan Brend klasik", gdje odlaze samo najbolji, a upravo je Sikiraš izabran među deset najperspektivnijih košarkaša Evrope. Pažnja američkih košarkaških stručnjaka i rad pod palicom najboljeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana samo je još jedan pokazatelj o kakvom se potencijalu radi. Ukazano povjerenje opravdao je na utakmici u Njujorku ubacivši 16 poena, uz osam skokova i jednu blokadu za samo 16 minuta u igri. Tako je ponio epitet najboljeg igrača u svojoj ekipi. Ovo priznanje moglo bi da bude od velike važnosti za njegovu karijeru s obzirom na to da je kamp bio odskočna daska i za mnoge velike NBA zvijezde. Njegoš Sikiraš je u užoj konkurenciji za najperspektivnijeg sportistu.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije