Izbor sportiste

Predstavljamo Edina Džeku (fudbal): "Dijamant" za Brazil

Predstavljamo Edina Džeku (fudbal): "Dijamant" za Brazil
Predstavljamo Edina Džeku (fudbal): "Dijamant" za Brazil

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je u sarajevskom Željezničaru, za koji je debitovao sa 17 godina. Iako su mnogi sumnjali da je pred njim velika karijera, Džeko ih je sve demantovao.

Odlaskom u Češku, tačnije u tamošnjeg prvoligaša Teplice, napravio je potez karijere. Sjajne partije dovele su ga do Volfsburga, koji je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem 2009. godine odveo do naslova šampiona Njemačke, prvog u klupskoj istoriji. Od 2011. godine nastupa za engleski Mančester Siti.

Naravno, Džeko je neizostavni dio današnje reprezentacije BiH, koja je ove godine ispisala svijetlu istoriju svojim prvim plasmanom na Svjetsko prvenstvo koje će 2014. biti održano u Brazilu.

Džeko je u kvalifikacijama za Mundijal sa deset golova bio prvi strijelac našeg tima, a drugi u evropskoj zoni, iza Robina van Persija, koji je postigao 11. Osim toga bio je asistent kod istorijskog gola Vedada Ibiševića u Litvaniji za trijumf 1:0 i plasman u Brazil. Definitivno jedan od ključnih igrača u sastavu selektora Safeta Sušića, koji je izborio Mundijal.

Jasno je da se bh. selekcija ne može ni zamisliti bez Džeke, koji teroriše odbrambene igrače širom Evrope. Od njega se u Brazilu očekuje da zablista kao pravi dijamant. Uostalom, to mu je i jedan od nadimaka. Do sada je odigrao 59 utakmica za državni tim i postigao 33 gola, po čemu je rekorder. Na putu za Brazil odigrao je svih deset utakmica i na travnjaku proveo svaku minutu.

Džeko je 2009. u izboru "Nezavisnih novina" bio proglašen za najboljeg sprotistu BiH.

Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013. u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" sa početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj Izbora je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik žirija je Dragan Marković, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije