Izbor sportiste

Predstavljamo: Ivan Velić (košarka)

Predstavljamo: Ivan Velić (košarka)
Predstavljamo: Ivan Velić (košarka)

Ivan Velić rođen je 19. oktobra 1972. godine. Iako je rođeni Livnjak, većina njegove sportske karijere, kako igračke, tako i trenerske vezana je za Košarkaški klub Široki Brijeg, višestrukog šampiona BiH.

U klubu s "Pecare" je posljednjih osam godina bez prestanka, a ukupno petnaestak, što kao igrač, što kao dio stručnog štaba ili trener. Mnogo puta do ove 2010. godine bio je u prilici da vodi prvi tim aktuelnog bh. šampiona, ali u svojstvu zamjene dok se ne pojavi neki provjereni stručnjak kao trajno rješenje.

Ali, posljednju priliku koju je dobio ugrabio je bez ikakvog respekta i straha prema trenerskom pozivu. Nakon odlaska Danijela Jusupa, rukovodstvo Širokobriježana konačno se odlučilo dati pravu priliku Veliću, koju je on objeručke prihvatio.

Do kraja sezone napravio je niz sjajnih rezultata sa Širokim Brijegom. Stigao je do naslova šampiona BiH, a u regionalnoj NLB ligi klub je odveo do najboljeg plasmana u istoriji. Za njega u Širokom vole reći kako je "vojnik kluba". Godinama je čekao svoju šansu da sjedne na klupu i u godini na izmaku je dokazao da ju je i zaslužio. 

"Navikao sam kao igrač, kasnije i trener, dobijati medalje i pehare, a ovo mi je prvi put da sam među nominovanima u nekom od izbora najboljih sportista u našoj zemlji. Jako mi je drago što sam uopće nominiran u konkurenciji za najboljeg trenera u BiH. No, da nije bilo mojih igrača i ljudi u klubu ne bih se ni ja našao u ovakvoj poziciji. Stoga ovu nominaciju gledam kao svojevrsnu nagradu za sve nas u klubu. Zadovoljan sam samim tim što sam ušao u uži izbor, a koji ću biti to je najmanje važno. Na kraju dovoljna je satisfakcija i meni i klubu što neko cijeni i nagrađuje domaće trenere, sportiste i klubove", rekao je Velić.

Svečana manifestacija desetog jubilarnog Izbora najboljih sportista Bosne i Hercegovine biće održana 15. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday inn" s početkom u 20 sati, uz direktan prenos na BHT 1.

Organizatori manifestacije su "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH, uz pokroviteljstvo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.

Partner izbora je Olimpijski komitet BiH - krovna sportska institucija u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije