Izbor sportiste

Predstavljamo Nikolu Prcea (rukomet): Nerješiva enigma za "ribare"

Predstavljamo Nikolu Prcea (rukomet): Nerješiva enigma za "ribare"
Predstavljamo Nikolu Prcea (rukomet): Nerješiva enigma za "ribare"

Nikola Prce je rođen 31. augusta 1980. u Čapljini. Bogatu rukometnu karijeru, tokom koje je nosio dres mnogih domaćih i evropskih klubova, počeo je u rodnom gradu u Rukometnom klubu Čapljina.

Zahvaljujući visini, ali i rukometnoj vještini veoma brzo je primijećen iz komšiluka, tačnije od RK Zagreb, pa je 1997. godine otišao u redove najboljeg hrvatskog kluba. Tada je krenula priča koja se razvila u sjajnu karijeru, koja je ove godine dostigla vrhunac.

Prce je imao fenomenalnu 2014. godinu i na reprezentativnom, ali i na klupskom planu. Sa bh. rukometašima se prvi put plasirao na jedno veliko takmičenje, a sa Pik Segedom, čiji je dres nosio u prošloj sezoni, osvojio je Kup EHF.

U dvomeču baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine protiv Islanda stasiti Hercegovac izdvojio se kao jedan od ključnih igrača bh. tima, iako se ne mogu zanemariti role ostalih reprezentativaca. Bio je nerješiva enigma za islandsku odbranu, u dva ogleda dao im je čak 18 golova, što dovoljno govori u kakvoj je formi igrao kad je bilo najpotrebnije. Stoga je s pravom uz selektora Dragana Markovića proglašen za jednog od tvoraca velike rukometne senzacije. BiH je u Sarajevu slavila sa 33:32, uz 11 golova Prcea, a u revanšu u Rejkjaviku bilo je 29:29, uz njegovih sedam golova u mreži "ribara". Prce je za reprezentaciju BiH odigrao 66 utakmica i postigao 232 gola.

U dosadašnjoj karijeri igrao je za ove klubove: Zagreb, Karlovac, Metković, Izviđač, Torevieha, Trimo Trebnje, Bregenc, Oktavio, Ademar Leon, Puerto Sagunto, Naturhaus, Al Sad, Emsdeten, Pik Seged i Azoti Pulavi.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije