Izbor sportiste

Predstavljamo: Odbojkašice BiH, iz godine u godinu sve bolje

Predstavljamo: Odbojkašice BiH, iz godine u godinu sve bolje
Foto: CEV | Predstavljamo: Odbojkašice BiH, iz godine u godinu sve bolje

Veliki uspon ženske odbojkaške reprezentacije BiH nastavljen je i ove godine. "Zmajice" su igrale dva velika takmičenja, Zlatnu ligu, a zatim i Evropsko prvenstvo.

Na drugom uzastopnom Eurovoleju bh. dame su otišle korak dalje u odnosu na debitantski nastup na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Tada su u Beogradu ostvarile jedan trijumf, a sada su u Italiji ostvarile dvije pobjede i bile na pragu istorijskog plasmana u drugu fazu takmičenja.

Pulenke Stevana Ljubičića savladale su Švajcarsku i Hrvatsku nakon dramatičnih mečeva sa po 3:2. Uslijedila je ključna utakmica protiv Rumunije i nova drama, ali ovaj put i poraz (2:3), koji je udaljio bh. odbojkašice od plasmana među 16 najboljih.

Ipak, napredak u igri bh. dama je iz godinu u godinu sve vidljiviji i nema sumnje da ćemo ih i narednih godina gledati na velikoj sceni. Trenutno se nalaze na 29. mjestu FIVB rang-liste.

Pred njima je sljedeće godine nastup u Srebrnoj ligi, kroz koju se mogu plasirati i na istorijsko Svjetsko prvenstvo, s obzirom na to da je Svjetska odbojkaška federacija promijenila način kvalifikacija, po kojem će se 32 najbolje plasirane reprezentacije (isključujući domaćina) automatski plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Sva dostignuća prepoznao je i stručni žiri, na čijem čelu je ove godine Branislav Krunić, pa se ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, zahvaljujući rezultatima i radu, zasluženo našla i u konkurenciji za nagradu za najbolju ekipu u 2023. godini.

Svečana manifestacija tradicionalnog 23. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 18. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1 i nezavisne.com.

Predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija je Branislav Krunić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku najrelevantnijem izboru ovakve vrste u Bosni i Hercegovini pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije